Öğrenci Konseyi Seçim ile Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi

BİRİNCİ KISIM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç
Madde 1 -
Bu Yönergenin amacı; MEF Üniversitesi’nde kayıtlı öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması ve geliştirilmesinde haklarını gözetmek, MEF Üniversitesi yönetim organları ile öğrenciler arasında etkili bir iletişim kurarak öğrencilerin beklenti ve isteklerini yönetim organlarına iletmek ve öğrencilerin eğitim-öğretim konusundaki kararlara katılımını sağlamak amacıyla oluşturulacak Öğrenci Konseyi’nin kuruluş ve seçim esaslarını düzenlemektir.

Kapsam
Madde 2 -
Bu Yönerge; MEF Üniversitesi öğrencilerini temsil etme yetkisiyle kurulacak olan Öğrenci Konseyi’nin kuruluş ve seçim esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak
Madde 3 -
Bu Yönerge, 4/11/ 1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 25942 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği 7’inci ve 65 inci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4
- Bu Yönergede geçen;

a)       Üniversite: MEF Üniversitesi’ni

b)      Öğrenci Konseyi: MEF Üniversitesi öğrencilerinin bu Yönerge’deki hükümler doğrultusunda kendi aralarında demokratik usullerle kurdukları öğrenci birliğini,

c)       Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi: MEF Üniversitesi’nin; fakülte, yüksekokul veya enstitülerindeki her bir bölüm/anabilim dalı öğrencilerinin, kendi aralarından, bulundukları bölüm/anabilim dalı öğrencilerini, Öğrenci Konseyi’nde temsil etmesi için seçtiği öğrenciyi,

d)      Ortak Kurul: MEF Üniversitesi’nin; bölüm ve anabilim dalı öğrenci temsilcilerinden oluşan kurulu,

e)       Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi: MEF Üniversitesi’nin; fakülte, yüksekokul veya enstitülerindeki bölüm/anabilim dalı öğrenci temsilcilerinin, kendi aralarından, bulundukları fakülte, yüksekokul veya enstitü öğrencilerini Öğrenci Konseyi’nde temsil etmesi için seçtiği öğrenciyi,

f)       Genel Kurul: MEF Üniversitesi’nin fakülte, yüksekokul ve enstitü öğrenci temsilcilerinden oluşan kurulu,

g)      Kurultay: MEF Üniversitesi’nin fakülte, yüksekokul ve enstitü öğrenci temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Öğrenci Konseyi'nin Genel Kurul toplantılarını,

h)      Kurultay Divan Kurulu: Öğrenci Konseyi Kurultayı'nda gündem maddelerinin Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Konseyleri ve Yükseköğretim Kurumları Ulusal Öğrenci Konseyi Yönetmeliği ve bu yönerge hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmesi için Öğrenci Konseyi Genel Kurulunca seçilen kurulu,

i)        Yönetim Kurulu: Öğrenci Konseyinin yönetim organını,

j)        Denetleme Kurulu: Öğrenci Konseyi’nin denetleme organını,

k)      Öğrenci Konseyi Başkanı: Öğrenci Konseyi’nin ve Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu'nun başkanını,

l)        Salt çoğunluk: Oylamalarda, geçerli oylara çekimser oylar da dahil olmak kaydıyla geçerli oyların yarısından fazlasını; karar yeter sayısında, belirtilen mevcudun yüzde ellisinden fazlasını,

m)    İngilizce Dil Hazırlık Okulu temsilcileri: İngilizce Hazırlık Okulu Komitesi üyelerini,

n)      Yönerge: MEF Üniversitesi Öğrenci Konseyi Seçim ile Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi’ni ifade eder.

İKİNCİ KISIM
Öğrenci Konseyi

BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler

Öğrenci Temsilcileri Seçimlerine İlişkin Genel Esaslar
Madde 5 -
Öğrenci Konseyi üyelerinin belirlenmesi ve organlarının oluşturulması için yapılacak seçimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği bir takvim, süre ve program esas alınarak, Öğrenci Dekanlığının, fakülte dekanlıklarıyla ve enstitü müdürleriyle yapacağı görüşmeler sonucunda gerçekleştirilir. Bu süre ve program içerisinde yapılan seçimlerde, bir birimde herhangi bir nedenle sonuç alınamaz ise, o birimde temsilci seçilmemiş olur. Öğrenci temsilciliğine aday öğrenciler, seçimlerin yapılacağı tarihten bir önceki günün mesai bitimine kadar seçim kampanyası yürütebilirler.

Oylarda eşitlik çıkması durumunda seçilecek temsilci kura ile belirlenir. Kura için, seçimin yapıldığı birimce, kendi akademik kadrolarından iki kişi belirlenir. Bunlarından birinin gözetiminde, diğeri tarafından kura işlemi alenen gerçekleştirilir. Adayların hazır bulunmadığı durumlarda kura çekimi yapılamaz.

Öğrenci Temsilci Adaylarında Aranacak Nitelikler
Madde 6 -
Öğrenci temsilciliklerine aday olacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

a)       İlgili fakülte, yüksekokul veya enstitünün en az ikinci sınıfına kayıtlı öğrenci olması,

b)      Siyasi parti organlarında üye veya görevli olmaması,

c)       Yüz kızartıcı suçlardan dolayı adli sicil kaydı bulunmaması,

d)      Uyarma cezası dışında disiplin cezası almamış olması,

e)       Seçimin yapıldığı dönemde kayıt dondurmamış olması,

f)       Genel not ortalamasının 4 üzerinden 2,75 ve üstü olması,

g)      Terör örgütlerine aidiyeti veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmaması

Öğrenci Konseyi Organları
Madde 7 -
Öğrenci Konseyi Organları,

a)       "Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi"

b)      "Ortak Kurul"

c)       "Fakülte/Yüksekokulu/Enstitü Temsilcisi"

d)      "Genel Kurul"

e)       "Kurultay Divan Kurulu"

f)       "Yönetim Kurulu"

g)      "Denetleme Kurulu"

h)      "Öğrenci Konseyi Başkanı"ndan oluşur.

İKİNCİ BÖLÜM
Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi ve Ortak Kurul

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi Seçimi
Madde 8 -
Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi, Üniversite’nin:

a)       Fakülte veya yüksekokullarındaki her bir bölüme,

b)      Enstitülerindeki her bir anabilim dalına,

kayıtlı olan öğrencilerin, kendi aralarından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla bir defaya mahsus olmak üzere iki yıl için seçilir.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi seçimleri, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen süre ve program dahilinde Öğrenci Dekanlığı tarafından duyurulan takvime göre yapılır. Seçimler her bir bölüm ve anabilim dalı için aynı tarihte yapılır.

Bölüm/Anabilim Dalı temsilciliğine aday olmak isteyen öğrenciler, ilan edilen başvuru süresi içinde Öğrenci Dekanlığı’na başvurur. Başvuru süresi ilk tur seçim gününden en az 4 hafta önce Öğrenci Dekanlığı tarafından ilan edilir ve her halde ilk tur seçim gününden 1 hafta önceki gün 16.30 itibariyle sona erer. Başvuru süresinin bitimini takip eden 2 iş günü içinde, temsilci olabilmek için gerekli niteliklere sahip olduğu sabit görülen adaylar Üniversite’ye ilan edilir.

Seçimin yapılabilmesi için birinci tur seçimlerde seçimin yapıldığı bölüme/anabilim dalına kayıtlı öğrencilerin en az %60'ının katılımı şarttır. İlk turda %60 katılım sağlanamadığı veya yeterli katılım sağlanıp salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci tur seçimlere geçilir.

İkinci tur seçimlerine, ilk tur seçimleri sonucunda en fazla oyu alan ilk iki aday katılır. İkinci tur seçimlerinin yapılabilmesi için seçimin yapıldığı bölüme/anabilim dalına kayıtlı öğrencilerin en az %50'sinin seçime katılması şarttır. İkinci turda %50 katılım sağlanamadığı veya yeterli katılım sağlanıp salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde üçüncü tur seçimlere geçilir.

Üçüncü tur seçimleri, ikinci tura katılan iki adayla devam eder ve seçimde katılım yüzdesi aranmaz. Üçüncü turda da salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde o bölümde/anabilim dalında temsilci seçilmemiş olur.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisinin Öğrenci Konseyi üyeliğinin düşmesi, Öğrenci Konseyi’nden ihracı ya da herhangi bir nedenle süresi bitmeden önce görevinden ayrılması halinde kalan süreyi tamamlamak üzere, ilgili bölümde/programda bir ay içerisinde aynı usulle yeni bir temsilci seçilir. Seçilen yeni temsilcinin tamamlaması öngörülen süre 12 aya kadar olduğu takdirde bir sonraki seçimlerde aday olma hakkı korunur.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi’nin Görevleri
Madde 9 -
Her bir Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi, yalnızca kayıtlı oldukları bölüm/anabilim dalı öğrencilerini veya kendilerini seçenleri değil, bütün MEF Üniversitesi öğrencilerini temsil ederler.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi’nin görevleri şunlardır:

a)       Öğrencilerin temsil edilmesi ve Konsey organlarının oluşturulması için toplantılara düzenli şekilde katılmak,

b)      Konsey organlarının aldığı kararları izlemek, denetlemek ve muhataplarına duyurmak,

c)       Öğrencilerin sosyal ve kampüs yaşamlarını iyileştirici çalışmalar yapmak için kurulacak olan farklı komitelerden en az bir tanesinde çalışmak,

d)      Kayıtlı olduğu bölüm/anabilim dalındaki öğrencilerin akademik sorunlarını tespit etmek ve bunların çözümü için Konsey’in veya Üniversite’nin ilgili organlarına bildirmek,

e)       Kayıtlı olduğu bölüm/anabilim dalındaki öğrencilerle, bu birimlerin akademisyenleri arasındaki iletişimi geliştirmek.

Ortak Kurul
Madde 10 -
Ortak Kurul, Üniversite’nin bütün Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcilerinden oluşur.

Aksi bu Yönerge’de belirtilmedikçe; Ortak Kurul üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ve açık oylama ile karar alır. Ortak Kurul kararları, kararın alındığı toplantıyı takip eden ilk Genel Kurul toplantısında bozulmadığı sürece Konsey organları için bağlayıcıdır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi ve Genel Kurul

Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi
Madde 11 -
Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi;

a)       Her bir fakülte ve yüksekokuldaki Bölüm,

b)      Her bir enstitüdeki Anabilim Dalı,

Temsilcilerince, kendi aralarından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla ve iki yıl için seçilir.

Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi seçimleri, Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi seçimlerinin tamamlanmasını takiben ivedilikle yapılır.

İlk turda salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde, seçim aynı şartlarla salt çoğunluk sağlanana kadar tekrarlanır. 3. turda da salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde bir sonraki turda oy çokluğu aranır. İki tur arasında en az 1 günlük ara bulunur.

Sadece bir bölüm/program bulunan fakülte, yüksekokul veya enstitülerde, var olan Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi, söz konusu Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi olarak görev yapar.

Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcileri, Genel Kurul gündem maddeleri kendilerine ulaştıktan sonra, kendi Fakülte/Yüksekokul/Enstitülerindeki diğer Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcilerinin görüşlerini almak zorundadır.

Genel Kurul
Madde 12 -
Genel Kurul, Üniversite’nin Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü Temsilcilerinden oluşur ve Öğrenci Konseyi’nin en yüksek karar organıdır.

Genel Kurul, her yıl en az bir kere olmak üzere Kurultay adı altında üyelerinin salt çoğunluğuyla olağan olarak toplanır. Konsey organlarının oluşturulduğu Kurultay ancak üye tam sayısı ile toplanabilir.

Kurultay ve gündemi, Konsey Başkanı tarafından en az 15 gün önce üyelere yazılı olarak bildirilir. Yapılan duyuru üzerine Yönerge’de belirtilen toplantı yeter sayısı sağlanamadığı takdirde duyuru işlemi aynı şekilde tekrarlanır.

Genel Kurul, Yönetim Kurulu kararı veya Genel Kurul üyelerinin dörtte birinin yazılı başvurusu üzerine Yönetim Kurulu tarafından olağanüstü toplantıya çağrılabilir. Bu durumda en geç on beş gün içinde olağanüstü olarak toplanılır ve gündem Öğrenci Konseyi Başkanı tarafından yürütülür.

Konsey Organlarının oluşturulmasına dair kararlar gizli oylama, açık sayım usulüyle alınır ve aksi kararlaştırılamaz. Bunların dışındaki kararlar aksi kararlaştırılmadıkça, açık oylama ile alınır.

Genel Kurul’un Görevleri
Madde 13 -
Genel Kurulun görevleri şunlardır:

a)       Kurultay Divan Kurulu’nu, Öğrenci Konseyi Başkanı’nı, Yönetim Kurulu’nu, Denetleme Kurulu’nu seçmek,

b)      Öğrenci Konseyi’nin uzun vadeli hedeflerini belirlemek,

c)       Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan yıllık faaliyet raporunu onaylamak,

d)      Konsey’in ulusal veya uluslararası kuruluşlara üyeliğini değerlendirmek ve karar vermek.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Öğrenci Konseyi Kurultayı Divan Kurulu
Madde 14 -
Kurultay Divan Kurulu, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen takvim esas alınarak Öğrenci Konseyi Kurultayı adı altında gerçekleşen Öğrenci Konseyi seçimlerinde Genel Kurul üyelerinin, üyelerini, kendi aralarından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla seçtiği bir başkan ve iki başkan yardımcısından oluşur.

Divan Kurulu üyeleri, Öğrenci Konseyi Yönetim ve Denetleme Kurulu seçimlerinde aday olamazlar. Divan Kurulu’nun görevleri şunlardır:

a)       Olağan Kurultay gündemini yürütmek,

b)      Öğrenci Konseyi Başkanlığı ile Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeliği seçimlerine aday olacaklar için ayrı ayrı seçim pusulası hazırlamak ve seçimlerin gizli oylama açık sayım ile gerçekleşmesini sağlamak,

c)       Öğrenci Konseyi Başkanlığı ile Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeliği seçimlerinin oylama sonuçlarını ilan etmek,

d)      Kurultayı Öğrenci Konseyi Başkanı’nın konuşması ile kapatıp, kapanış bildirgesini Rektörlüğe sunmak.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu

Yönetim Kurulu Seçimi
Madde 15 -
Yönetim Kurulu, Genel Kurulu üyelerinin, üyelerini, kendi aralarından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla ve iki yıl için seçtiği; başkan, başkan yardımcısı, genel sekreter, sayman, eğitim sorumlusu ve sağlık, spor ve kültür sorumlusu olmak üzere toplam altı öğrenciden oluşur.

Her pozisyon için ayrı oylama yapılır. İlk turda salt çoğunluk sağlanamaması sebebiyle açık kalan pozisyon için seçim aynı şartlarla salt çoğunluk sağlanana kadar tekrarlanır. 3. turda da salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde bir sonraki turda oy çokluğu aranır.

Yönetim Kurulu, Ortak Kurul ve Genel Kurul’a karşı sorumludur.

Yönetim Kurulu, Öğrenci Konseyi Başkanı’nın çağrısı ile ayda en az bir kez toplanır. Yönetim Kurulu üyelerinin üçte birinin ortak talebi olması durumunda da Öğrenci Konseyi Başkanı toplantı çağrısı yapar. Kurulun toplanabilmesi için kurul üye sayısının salt çoğunluğunun katılımı, karar alabilmesi için de katılanların salt çoğunluğunun oyu gereklidir. Yönetim Kurulu toplantılarında oylarda eşitlik durumunda, Öğrenci Konseyi Başkanı’nın veya yerine vekalet eden üyenin oyu belirleyicidir.

Yönetim Kurulu’nun Görevleri
Madde 16 -
Yönetim Kurulu’nun görevleri şunlardır:

a)       Ortak Kurul ve Genel Kurul kararlarını uygulamak,

b)      Temsilciler   vasıtasıyla   öğrenciler   ile    Üniversite’nin   idari    birimleri   arasındaki   ilişkiyi kuvvetlendirmek,

c)       Çalışmalarını Ortak Kurul üyeleriyle paylaşmak,

d)      Ulusal ve uluslararası öğrenci birlikleri ve organizasyonları ile ilişkiler geliştirmek,

e)       Öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda, bunlarla sınırlı kalmamak üzere; ulaşım, yeme-içme hizmetleri, yaşam alanları, yurt, akademi, burslar, öğrenci kulüpleri, mezunlarla ilişkiler konularına yönelik çalışma yapacak komitelerin kurulmasını ve işbirliğini sağlamak,

f)       Dönemlik faaliyet raporu hazırlamak,

g)      Öğrenci Konseyi’nin mali harcamalarını onaylamak,

h)      Öğrenci Konseyi’nin mali tablosunu açıklamak ve güncellemek,

i)        Öğrenci Konseyi’nin sosyal medyadaki hesaplarının, elektronik posta adresinin ve diğer iletişim kanallarının nasıl kullanılacağını belirlemek.

Başkan Yardımcısı ve Görevleri
Madde 17 -
Başkan Yardımcısı’nın görevleri şunlardır:

a)       Öğrenci Konseyi Başkanı’nın katılamadığı hallerde Öğrenci Konseyi Başkanvekili sıfatıyla Ortak Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarını yürütmek,

b)      Öğrenci Konseyi Başkanı’nın katılamadığı hallerde Üniversite Akademik Kurul toplantısına Öğrenci Konseyi Başkanvekili sıfatıyla katılmak ve oy kullanmak,

c)       Bütün çalışma komitelerinin doğal üyesi olarak komitelerin çalışmalarını izlemek, denetlemek, sonuçların Öğrenci Konsey Organlarına sunulmasını sağlamak ile komiteler arası koordinasyonu sağlamak,

d)      Gerektiğinde Öğrenci Konsey çalışmalarının daha etkin ve verimli olabilmesi için Öğrenci Konseyi Başkanı’na teklifte bulunmak,

e)       Öğrenci Konseyi Başkanı tarafından verilen diğer işleri yapmak.

Genel Sekreter ve Görevleri
Madde 18 -
Genel Sekreter’in görevleri şunlardır:

a)       Temsilciler vasıtasıyla, Ortak Kurul toplantı gündemlerini belirlemek ve ilan etmek,

b)      Ortak Kurul ve Yönetim Kurulu toplantıları kararlarını düzenlemek ve ilan etmek,

c)       Öğrenci Konseyi’nin yazışmalarını yürütmek ve gerektiğinde belgeleri imzaya sunmak,

d)      Öğrenci Konseyi’nin iletişim kanallarının etkin şekilde kullanılmasını sağlamak.

Sayman ve Görevleri
Madde 19 -
Sayman’ın görevleri şunlardır:

a)       Öğrenci Konseyi’nin gerekli harcamalarını karşılayacak bütçeyi belirlemek ve Genel Kurul’un onayına sunmak,

b)      Öğrenci Konseyi’nin mali harcamalarını takip etmek

c)       Öğrenci Konseyi’nin, MEF Üniversitesi Mali İşler Direktörlüğü ve MEF Üniversitesi Satın Alma birimleri ile ilişkilerini yürütmek.

Eğitim Sorumlusu ve Görevleri
Madde 20 -
Eğitim Sorumlusunun görevleri şunlardır:

a)       Doğrudan öğrencilerin akademik hayatlarına dair çalışma yapmak için kurulan komitelere başkanlık etmek,

b)      Üniversite Akademik Kurul toplantılarının gündem maddelerine ilişkin gerekli araştırma ve çalışmayı yapmak,

c)       Üniversite Akademik Kurul toplantılarına, oy hakkı olmaksızın, Öğrenci Konseyi Başkanı ile beraber katılmak.

Sağlık, Spor ve Kültür Sorumlusu ve Görevleri
Madde 21 -
Sağlık, Spor ve Kültür Sorumlusunun görevleri şunlardır:

a)       Öğrenci Kulüpleri ile ilgili çalışma yapan komiteye başkanlık yapmak,

b)      Öğrenci Dekanlığı ile Öğrenci Konseyi’nin ilişkilerini yürütmek,

c)       Üniversite Sağlık Merkezi ile ilgili sorunları belirlemek ve gerekli çözümler için çalışma yapılmasını sağlamak,

d)      Üniversite’nin spor tesisleri ile ilgili sorunları belirlemek ve gerekli çözümler için çalışma yapılmasını sağlamak.

ALTINCI BÖLÜM
Öğrenci Konseyi Başkanı

Öğrenci Konseyi Başkanı Seçimi
Madde 22 -
Öğrenci Konseyi Başkanı, Öğrenci Konseyi Genel Kurulu tarafından, kurul üyeleri arasından, seçime katılanların salt çoğunluğuyla ve bir defaya mahsus olmak üzere iki yıl için seçilir.

Konsey Başkanının seçilme niteliklerini kaybetmesi veya herhangi bir nedenle süresi bitmeden önce görevinden ayrılması halinde yeni başkan seçilinceye kadar Öğrenci Konseyi Başkanlığına, Öğrenci Konseyi başkan yardımcısı, başkan yardımcısının olmadığı durumlarda Öğrenci Konseyi Yönetim Kurulu üyelerinin kendi aralarından seçeceği bir üye vekâlet eder.

Öğrenci Konseyi Başkanı’nın Görevleri
Madde 23 -
Öğrenci Konseyi Başkanı’nın görevleri şunlardır:

a)       MEF Üniversitesi öğrencilerini ulusal ve uluslararası öğrenci etkinliklerinde temsil etmek,

b)      Ortak Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık etmek,

c)       Talep olması halinde veya gerekli gördüğünde Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi olmayan kişilerin Ortak Kurul toplantılarında bulunmasına izin vermek,

d)      Komite çalışmalarının yürütülmesini sağlamak için yönetim kurulu üyelerini görevlendirmek,

e)       Üniversite Akademik Kurul toplantılarına katılmak ve öğrenciler adına görüş bildirmek,

f)       Üniversite’nin idari birimleri ile doğrudan iletişime geçerek, öğrenci odaklı politikalar geliştirilmesini sağlamak,

g)      Öğrenci Konseyi Organlarının Yönerge hükümlerine uygun olarak düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmek,

h)      Üniversite’nin diğer idari düzenlemelerinde belirtilen görevleri yerine getirmek.

YEDİNCİ BÖLÜM
Denetleme Kurulu

Denetleme Kurulu Seçimi
Madde 24 -
Denetleme Kurulu seçimleri bir sonraki yılın Bölüm/Anabilim Dalı Öğrenci Temsilciği adaylık başvuru süreleri tamamlandıktan, seçimlerin yapılmasına kadarki süre içinde tamamlanır.

Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından, görev süresi bitmekte olan ve öğrenciliği en az iki yıl daha devam edecek olan Yönetim Kurulu üyeleri arasından seçilir. En az iki yıl daha devam edecek Yönetim Kurulu üyesi bulunmadığı takdirde en az bir yıl boyunca öğrenciliği devam edecek olan üyeler arasından seçilir.

Yeterli sayıda veya bu şartları haiz Yönetim Kurulu üyesi bulunmaması durumunda, aynı şartlarla, Genel Kurul üyeleri arasında seçim tamamlanır. Genel Kurul üyeleri arasından da yeterli veya bu şartları haiz üye bulunmazsa, aynı şartlarla, Bölüm/Anabilim Dalı Öğrenci Temsilcileri arasından seçim tamamlanır.

Denetleme Kurulu, seçime katılanların salt çoğunluğuyla seçilen ve görev süreleri bir yıl olan bir başkan ve iki üyeden oluşur.

Denetleme Kurulu’nun Görevleri
Madde 25 -
Denetleme Kurulu’nun görevleri şunlardır:

a)       Yönetim Kurulu’nun Yönerge hükümlerine, Üniversite’nin diğer idari düzenlemelerine ve Ortak Kurul ile Genel Kurul kararlarına göre çalışıp çalışmadığını denetlemek,

b)      Yönerge’deki Öğrenci Konseyi’nden İhraç hükümleri doğrultusunda gerekli incelemeleri yapmak,

c)       Yaptığı çalışmalar hakkında Öğrenci Konseyi Organlarını ve Rektörlüğü bilgilendirmek.

Denetleme Kurulu, görevini yerine getirirken her türlü belge ve bilgiyi, incelemek üzere Öğrenci Konseyi Başkanı’ndan yazılı olarak talep edebilir.

Denetleme Kurulu’nun yetkisi hiçbir halde yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz.

SEKİZİNCİ BÖLÜM
İngilizce Dil Hazırlık Komitesi

İngilizce Dil Hazırlık Komitesi
Madde 26 -
İngilizce Dil Hazırlık Okuluna devam etmekte olan 3 üyeden oluşmaktadır. İngilizce Dil Hazırlık Komitesi seçimleri Bölüm/Anabilim Dalı Öğrenci Komite Üyeleri seçimi, ilgili üyenin görev süresinin bitiminden itibaren en geç 1 ay içinde Öğrenci Dekanlığının gözetiminde gerçekleştirilir. Bu Yönerge’nin altıncı maddesinde belirtilen ve Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliği için aranan şartlar, a ve e bentleri hariç, İngilizce Dil Hazırlık Okulu Komite Üyesi için de aranır.  

İngilizce Dil Hazırlık Okulu Komite Üyeleri, seçime katılan İngilizce Dil Hazırlık Okulu’na devam etmekte olan öğrencilerin oy çokluğuyla seçilir. Komite Üyelerinin görev süresi bir yıldır. Komite Üyesinin hazırlık programını bir yıldan önce tamamlaması durumunda komite üyeliği düşer ve bir ay içinde aynı usulle yeni bir Komite Üyesi seçilir.

İngilizce Dil Hazırlık Okulu Komite Üyeleri, İngilizce Dil Hazırlık Okulu ile ilgili gündem olduğu takdirde, Ortak Kurul toplantılarına katılıp İngilizce Dil Hazırlık Okulu ile ilgili sorun ve çözüm önerilerine dair görüş bildirirler; ancak hiçbir Öğrenci Konseyi Organı’nda oy hakları yoktur.

Öğrenci Konseyi Üyeliği’nin Düşmesi ve Öğrenci Konseyi’nden İhraç hükümleri İngilizce Dil Hazırlık Okulu Komite Üyeliğine uygulanmaz.

İngilizce Hazırlık Okulu Komite Üyeliği görevinin yapılmış olması Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciğine adaylığı etkilemez.

DOKUZUNCU BÖLÜM
Görevden Ayrılma Durumunda Seçimler

Görevden Ayrılma
Madde 27 -
Öğrenci Konseyi’ndeki görevinden ayrılmak isteyen üyelerin görevden ayrılma taleplerini Öğrenci Dekanlığı’na yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Görevden ayrılma kabul edildiği gün, Öğrenci Dekanlığı tarafından boşalan görev duyurulur. Adaylık süreci ilan tarihinden itibaren başlar.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliğinden Ayrılma
Madde 28 -
Öğrenci Konseyi Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliği görevinden ayrılan üyenin boşalan pozisyonu için seçimler 1 ay içinde tamamlanır.

Görevden ayrılan öğrenci temsilcisi aynı zamanda Genel Kurul veya Yönetim Kurulu üyesi ise Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliği seçimlerini takiben yapılacak diğer seçimler de birinci fıkrada öngörülen 1 ay içerisinde tamamlanmak zorundadır.

Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilciliğinden Ayrılma
Madde 29 -
Genel Kurul’daki görevinden ayrılan Fakülte/Yüksekokul/Enstitü Temsilcisi’nin boşalan pozisyonu için bir hafta içerisinde adaylıklar açıklanır. Seçimler, adaylıkların açıklanmasını takip eden bir hafta içerisinde tamamlanır. Yeni üye seçilene kadar, ayrılan üye göreve devam etmekle yükümlüdür.

Sadece bir bölüm/anabilim dalı bulunan fakülte, yüksekokul veya enstitülerde, Genel Kurul’daki görevinden ayrılan kişinin, Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliğindeki görevi de sona erer. Bu durumda seçimler Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliğinden ayrılma hükümleri uyarınca yapılır.

Yönetim Kurulu Üyeliğinden Ayrılma
Madde 30 -
Yönetim Kurulundan ayrılan üyenin boşalan pozisyonu için bir hafta içerisinde adaylıklar açıklanır. Seçimler, adaylıkların açıklanmasını takip eden bir hafta içerisinde yapılır. Yeni üye seçilene kadar, ayrılan üye göreve devam etmekle yükümlüdür.

Denetleme Kurulu Üyeliğinden Ayrılma
Madde 31 -
Öğrenci Konseyi Denetleme Kurulundaki görevinden ayrılan üye yerine, aynı şartlara sahip adaylar arasından, aynı usulle seçim yapılır. Seçilme şartlarına sahip biri bulunmadığı takdirde adaylık şartı bir önceki Öğrenci Konseyine üye olmak olarak uygulanır. Aday çıkmadığı takdirde Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcileri görevlerinden ayrılmak koşuluyla boşalan pozisyona aday olabilirler.

ONUNCU BÖLÜM

Öğrenci Konseyi Üyeliğinin Düşmesi ve Öğrenci Konseyi’nden İhraç

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisinin Devamsızlığı
Madde 32 -
Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi, Olağan Ortak Kurul toplantısına katılamayacağı durumlarda mazeretini Öğrenci Konseyi Başkanı’na veya Başkanvekiline bildirmekle yükümlüdür.

Öğrenci Konseyi Başkanı veya Başkanvekili kendisine bildirilen mazereti doğrudan kabul etme yetkisine sahip değildir. Ortak Kurul toplantısının ilk gündem maddesi olarak üyenin mazereti görüşülür ve mazeretin kabulüne veya reddine gizli oylama ve açık sayımla karar verilir.

Devamsızlık Durumunda Üyeliğin Düşmesi
Madde 33 -
Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi görev süresi boyunca, mazeret bildirmeksizin katılmadığı veya mazereti kabul edilmediği olağan Ortak Kurul toplantı sayısı toplamda 5’e ulaştığında, durum Genel Sekreter tarafından tespit edilir ve Öğrenci Konseyi Başkanı ile üyeye bildirilir.

Birinci fıkradaki şartların oluşması durumunda; üyenin, katılmadığı son toplantıdan bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere üyeliğinin düşmesi durumu gündeme alınır. Üyeliğin düşmesi gerektiğine toplantıya katılanların salt çoğunluğu, üye tamsayısının ¼’ünün bir fazlasından az olmamak kaydıyla, gizli oylama ve açık sayım ile karar verir. Üyeliğinin düşmesi görüşülen Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi Ortak Kurul toplantısında kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır.

Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi’nin görev süresi boyunca, katılmadığı olağan Ortak Kurul toplantı sayısı 10’a ulaştığında, her halde, üyeliği görüşülmeksizin düşer.

Öğrenci Temsilcisi Adaylık Şartlarını Kaybetme Durumunda Üyeliğin Düşmesi
Madde 34 -
Yönerge’nin altıncı maddesinde belirtilen öğrenci temsilcisi adaylık koşullarını kaybeden Bölüm/Anabilim Dalı Temsilcisi’nin üyeliği, koşulu kaybettiğini tescil eden belgenin Öğrenci  Konseyi Başkanı’na ulaşmasıyla görüşülmeksizin düşer.

Öğrenci Konseyi’nden İhraç
Madde 35 -
Öğrenci Konseyi Başkanı’nın veya Ortak Kurul üye tamsayısının 1/5’inin yazılı talebi üzerine, Öğrenci Konseyi üyesinin bu Yönerge’ye aykırı davranış ve tutumlarının var olup olmadığı Öğrenci Dekanlığı tarafından incelenir. Öğrenci Dekanlığına iletilen yazılı talepte,

a)       Talepte bulunan üyelerin adı soyadı ve imzası,

b)      Talebin iletildiği tarih,

c)       Hakkında inceleme yapılması talep edilen üyenin adı soyadı,

d)      İhlâl edildiği öne sürülen maddeler,

e)       Yüklenen ihlâlin oluşmasına sebep olduğu düşünülen somut vakalar

bulunmalıdır. Aksi takdir hiçbir inceleme yapılamaz ve herhangi bir tespitte bulunulamaz.

Öğrenci Dekanlığı, yazılı talep eksiksiz bir şekilde kendisine ulaştıktan itibaren, Hukuk Fakültesi Dekanı’nın atayacağı bir Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesinin görüşünü de almak kaydıyla 1 ay içinde incelemesini tamamlar ve kararını gerekçeli ve yazılı olarak Öğrenci Konseyi Başkanı’na ve hakkında inceleme yaptığı üyeye doğrudan bildirir.

Yönerge ihlâlinde bulunduğu sabit görülen üyenin ihracı, Öğrenci Dekanlığının kararının Öğrenci Konseyi Başkanı’na ve söz konusu üyeye ulaşmasını takip eden ilk Ortak Kurul toplantısında ivedilikle görüşülür. Üyenin ihraç edilmesi gerektiğine toplantıya katılanların salt çoğunluğu, üye tamsayısının ½’sinin bir fazlasından az olmamak kaydıyla, gizli oylama ve açık sayım ile karar verir. Öğrenci Konseyi’nden ihracı görüşülen üye, Öğrenci Dekanlığının incelemesi sırasında ve Ortak Kurul toplantısında kendisini savunur veya bir üyeye savundurur. Son söz her halde savunmanındır.

Sabit görülen ihlâlin, temsilcinin Genel Kurul veya Yönetim Kurulu üyeliğinden kaynaklanan görevlerine ilişkin olması kaydıyla, ihracın görüşüleceği toplantından önce bu görevinden ayrılan üyenin ihracı görüşülmez ve Bölüm/Anabilim Dalı Temsilciliğine devam hakkı saklı tutulur.

ON BİRİNCİ BÖLÜM
Son Hükümler

Yönerge’nin Değiştirilmesi
Madde 36 -
Bu Yönerge’nin değiştirilmesi için yapılan teklifler, Ortak Kurulca üye tamsayısının 3/5’inin oyuyla kabul edilerek Üniversite Senatosuna sunulur.

Yürürlük
Madde 37 -
Bu Yönerge, MEF Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edildiğinde yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 38 -
Bu Yönerge’yi MEF Üniversitesi Rektörü yürütür.

Geçici Madde 1 - Bu Yönerge’ye göre yapılacak ilk seçimlerden önce görevde olan Öğrenci Konseyince, öğrenciliği en az iki yıl daha devam edecek olan ve seçimlerde aday olmayan üyeleri arasından Denetleme Kurulu seçilir.

Geçici Madde 2 - Bu Yönerge’ye göre yapılacak ilk seçimlerde; Yönerge’nin 8. Maddesinde belirtilen başvuru süresinin başlangıcına dair hüküm uygulanmaz, Öğrenci Dekanlığı başvuru süresinin başlangıç tarihini bahsi geçen hükümden bağımsız belirleme hakkını saklı tutar.

logo
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No. 4 34396 Sarıyer - İstanbul
Created by Digitexa & Aduket