Değişim Programları

Neden Değişim Programları?

Yurtdışında belirli bir süre değişim öğrencisi olarak geçirmek sadece akademik anlamda öğrencilerin yaşamlarına değer katmaz; aynı zamanda dil öğrenimini, kültürlerarası becerilerini ve özgüvenlerini de geliştirir. Değişim programı süresince kazanılan arkadaşlıklar hayat boyu   sürerken, özgeçmişte yer alacak yurt dışında eğitim deneyimi yüksek lisans eğitimine kabul edilmeyi kolaylaştırır ve işverenler açısından da önemli bulunmasından dolayı öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırır.  

Erasmus+

Avrupa Komisyonu’nun öne çıkan girişimidir. 1987 yılında oluşturulmuş ve şu anda dünyanın en başarılı öğrenci değişim programı olarak kabul edilmektedir.   Bugüne kadar 4000’in üzerinde Avrupa Yükseköğretim Kurumları’ndan yaklaşık 3 milyon öğrenci Erasmus programına katılmıştır. Program sayesinde yılda 230.000’den fazla öğrenci yurtdışında eğitim görebilmektedir. Türkiye de 2004 yılında Erasmus programına dahil olmuştur.  Erasmus öğrenim ve staj hareketliliği, Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından verilen hibe ile desteklenmektedir. MEF Üniversitesi, daha ilk akademik yılında Yükseköğretim Erasmus Beyannamesi (Erasmus Charter for Higher Education, ECHE) almaya hak kazanarak yeni adla Erasmus + Programında 2014-2020 döneminde yer almış, ECHE'yi yenilerek 2021-2027 döneminde de yer alacaktır. ECHE, öğrenciler için öğrenim ve staj hareketliliği, personel için ders verme ve eğitim alma hareketliliği ve stratejik işbirlikleri sağlamaktadır. 

Erasmus+ hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu linki tıklayınız. 

Erasmus Beyannamesi için lütfen bu linki tıklayınız. 

Anlaşmalı kurumlar listesine ulaşmak için linki tıklayınız. 

Erasmus Dışı Değişim Programları 

MEF Üniversitesi’nin uluslararasılaştırma stratejisi; küresel işbirliklerinin coğrafi olarak dengelenmesi üzerine kurulmuştur. Değişim ortaklıklarının sürekliliği için giden ve gelen değişim öğrenci sayılarındaki denge önemlidir. MEF Üniversitesi’nin uluslararası değisim programlarında amacı; yurtdışında eğitim görmek isteyen tüm öğrencilerini anlaşmamız olan üniversiteye yerleştirmek ve yurtdışından gelecek değişim öğrencilerini tercih edeceği bir akademik ve sosyal ortam yaratarak onları Türk misafirperverliği ile karşılamaktır. 

Farabi ve Mevlana 

Farabi, Türkiye’de yükseköğretim kurumları arasında ülke içi bir değişim programıdır. Vakıf üniversite öğrencileri, Farabi programının mali destekleme sisteminin kapsamında değildirler.  Mevlana ise Yükseköğretim Kurulu’nun sunduğu yeni bir program olup, özellikle bölgede yer alan komşu ve diğer ülkelere Erasmus dışı değişimleri desteklemektedir.