Ders kayıtlarıyla ilgili aşağıdaki uyarıları dikkatle inceleyiniz.
Ders kayıt tarihlerinden önce lütfen sisteme girerek ödeme onayınızı ve sınıfınızı kontrol ediniz.
İlk defa ders kaydı yapan öğrenciler bu linkten ders kayıt rehberini inceleyebilir.
ÇAP ve Yandal öğrencilerinin ikinci dallarında ders kaydı yapabilmeleri için SIS'e giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede bulunan menüden diğer kimliklerine geçmeleri gerekmektedir. Anadaldan yapılan ÇAP/Yandal ders kayıtları ikinci dallarına transfer edilmeyecektir.
Ders kayıtlarıyla ilgili bir sorun yaşarsanız lütfen students@mef.edu.tr adresine mail atınız. Sosyal medyadan, kişisel eposta hesaplarından (MEF eposta hesapları haricinde) veya telefon ile yapılan bildirimlere geç yanıt verilebilir. Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2024 - 2025 Güz Dönemi Online Ders Kayıt Tarihleri
4. Sınıf öğrencileri (Başarılan kredi: 180+ AKTS) 9 Eylül 2024 Pazartesi 10:00 - 16:00
3. Sınıf öğrencileri (Başarılan kredi: 120-179 AKTS) 10 Eylül 2024 Salı 10:00 - 16:00
2. Sınıf öğrencileri (Başarılan kredi: 60-119 AKTS) 11 Eylül 2024 Çarşamba 10:00 - 16:00
1. Sınıf öğrencileri (Başarılan kredi: 0-59 AKTS) 12 Eylül 2024 Perşembe 10:00 - 16:00
İlk defa ders kaydı yapacak öğrenciler (Hazırlık programı sonunda HUM dersi alanlar dahil)
13 Eylü 2024 Cuma 10:00 - 16:00
Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencileri tüm sınıflarla birlikte ders seçimi yapabilirler.
Sistem öğrencilere yukarıda belirtilen tarihlerde açık olacaktır. Yoğunluğu azaltmak adına diğer öğrencilerin sisteme girişleri engellenecektir.
Akademik Danışman
Ders kayıtlarınızı yapmadan önce aklınıza takılan soruları, ders planınızı ve açılan dersleri mutlaka akademik danışmanınızla görüşünüz.
Kayıt Yenileme
Öğrenciler her dönem başında ders kayıtlarını yenilemekle yükümlüdür. Ders kayıtlarının yenilenmesi, eğitim-öğretim ücretinin yatırılması ve Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden dönemlik ders kaydının yapılması ile gerçekleşir.
Eğitim-öğretim ücretini ödememiş öğrencilerin ders kaydı yapmaları engellenmiştir. Ödeme yapan öğrencilerin engeli kaldırmaları için Mali İşler ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Kayıt Dondurma Hakkında Hatırlatma
Öğrenciler, ödemeleri gereken eğitim-öğretim ücretinin %50'sini ödemek koşuluyla kayıt dondurabilirler. Sağlık sorunlarını heyet raporu ile belgeleyen öğrenciler eğitim-öğretim ücreti ödemesinden muaftır. Öğrenci Formlar ve Dilekçeler sayfasında bulunan Kayıt Dondurma dilekçesini doldurarak Yazı İşleri'ne teslim eder.
Öğrencinin talebi Fakülte Yönetim Kurulu'nda değerlendirilip karara bağlanarak karar öğrenciye ve Öğrenci İşleri Direktörlüğü'ne bildirilir.
Geç Kayıt
Akademik takvimde belirtilen ders kayıt tarihlerinde kayıt yenilemeyen öğrenciler, ders ekleme/çıkarma döneminde kayıtlarını yenileyebilirler. Bu dönemde de mazeretsiz olarak kayıt yenilemeyen öğrenciler, o dönem için eğitim-öğretim ücretini ödemiş olsalar dahi öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
Ders Kayıtları
Ders kayıtları Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. Öğrenciler ders ekleme/çıkarma döneminin sonuna kadar kayıt yaptırmadıkları derslerden dönem sonunda not alamaz.
Dersten Çekilme
Öğrenciler, akademik takvimde belirtilen tarihe kadar aldıkları derslerden çekilebilirler. Öğrencilerin çekildikleri dersler not ortalamasına katılmaz ancak not dökümünde "W" ile gösterilir.
Ders Yükü
Bir dönemde normal ECTS yükü 30'dur. Daha fazla ders almak isteyen öğrenciler kredi limitleri dahilinde SIS'te ek kredi talebinde bulunabilirler. Talep sonrası akademik danışmanlarıyla irtibata geçip gerekçesini iletmeyen öğrencilerin talepleri reddedilebilir. Talep onaylandıktan sonra SIS'e girip derse kayıt olmak öğrencinin sorumluluğundadır.
Fakültelerimizin Kredi Limitleri ile ilgili kararlarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
* Eğitim Fakültesi
* Hukuk Fakültesi
* İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
* Mühendislik Fakültesi
* Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Ders Transferleri
Öğrenciler transfer edecekleri dersler için Kredi Transfer Formu'nu her dönem başında Akademik Takvim'de belirtilen tarihe kadar doldurmak zorundadır. Aksi takdirde kredi transferi takip eden dönem başında tamamlanacaktır.
Önkoşul ve Yankoşullu Dersler
Öğrenciler önkoşulu olan dersleri alabilmek için, derse önkoşul olarak tanımlanan dersi en az "D" veya "S" notuyla başarmış olması gerekmektedir. Bunun dışında dersin önkoşulu, belli sayıda ECTS yükünü başarmış olmak olarak da tanımlanabilir.
Öğrenciler yankoşulu olan dersleri alabilmek için, ya derse önkoşul olarak tanımlanan dersi en az "D" veya "S" notuyla başarmış olmalı ya da bu iki dersi aynı dönemde almalıdır. Birbirine yankoşul olan dersler aynı dönemde alınıyorsa derslerden biri çıkarılamaz, iki ders birden çıkarılmalıdır.
Zaman Çakışması Olan Dersler
Hukuk Fakültesi öğrencileri hariç, öğrenciler ders saatleri çakışan derslere kayıt olamazlar. Kayıt olmaları halinde derslerden biri sistem tarafından otomatik olarak düşürülür.
Çakışan iki dersi almak zorunda olan öğrenciler, SIS'te ders çakışması için istisna talep edebilir. Bu talep iki dersin öğretim üyesi ve akademik danışman tarafından onaylandıktan sonra öğrenci tarafından sisteme eklenecektir. Gerekçesini ilgili öğretim üyelerine bildirmeyen öğrencilerin talepleri reddedilebilir.
Hukuk Fakültesi öğrencileri, daha önce alıp başarısız oldukları dersleri zaman çakışması gözetilmeksizin alabilirler.
Slotlar
SIS -> Slotlar sayfasındaki slotlar günceldir. Ders kayıtlarınızı yaparken SIS'teki dersleri dikkate alınız. Bazı dersler henüz ders programında gösterilmemektedir. Bu derslerle ilgili olarak yapılacak duyuruları (web sitesi, SIS, eposta) takip ediniz.
Müfredat Dışı Ders Alma
Müfredat dışı ders almak için Ders Kayıt Ekranı'nın en altında ders ekleme/çıkarma döneminde (add/drop) aktifleşen bir bölüm eklenmiştir. Bu bölümden alacağınız dersler transkriptinizde NI (Not Included) olarak görünür, genel not ortalamanıza katılır ancak mezuniyet kriterlerinizden sayılmaz.
Online ders kayıtlarının nasıl yapılacağını öğrenmek için tıklayınız.