Toplumsal Katkı Faaliyetleri Yönergesi

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1

Bu Yönergenin amacı; MEF Üniversitesinde “Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği” kapsamında toplumsal katkı faaliyetleri alanında kalite güvencesi sistemlerinin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için kurulan Toplumsal Katkı Komisyonunun çalışmalarını düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2

Bu Yönerge, MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonunun oluşumu, görev, yetki, sorumluluk ve çalışma esasları ile Üniversitede yürütülecek olan toplumsal katkı faaliyetlerine yönelik süreçlere ilişkin usul ve esasları kapsar.

Dayanak

MADDE 3

Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 12’nci ve 14’üncü maddeleri ile 23.11.2018 tarih ve 30604 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği’ne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4

Bu Yönergede geçen;

a)      Üniversite: MEF Üniversitesini,

b)      Birim Temsilcileri: Toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında birimler adına veri akışı ve iletişimi sağlayan toplumsal katkı faaliyet temsilcilerini,

c)      Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları: Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması hedeflenen amaçlarını,

d)      Kalite Komisyonu: MEF Üniversitesi Kalite Komisyonunu,

e)      Kalite Koordinatörlüğü: MEF Üniversitesi Kalite Komisyonuna bağlı olarak çalışan MEF Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğünü,

f)       Kalite Koordinatörü: MEF Üniversitesi Kalite Komisyonunun sekreteryasını ve MEF Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğünün başkanlığını yürüten kişiyi,

g)      Rektör: MEF Üniversitesi Rektörünü,

h)      Rektör Yardımcısı: MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısını,

i)       Senato: MEF Üniversitesi Senatosunu,

j)       Toplumsal Katkı Komisyonu ya da Komisyon: MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonunu,

k)      Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü ya da Koordinatörlük: MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonuna bağlı olarak çalışan MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünü,

l)       Toplumsal Katkı Koordinatörü ya da Koordinatör: MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Komisyonunun sekreteryasını ve MEF Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün başkanlığını yürüten kişiyi ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Toplumsal Katkı Komisyonu

Toplumsal Katkı Komisyonunun Oluşumu

MADDE 5

1.      Toplumsal Katkı Komisyonunun başkanlığını, Rektör, Rektörün bulunmadığı zamanlarda ise Rektörün görevlendireceği bir Rektör Yardımcısı yapar.

2.      Toplumsal Katkı Komisyonu; Rektör tarafından belirlenen fakülte temsilcileri, enstitü temsilcisi, Yabancı Diller Yüksekokulu temsilcisi, Öğrenci Dekanlığı temsilcisi, Uygulama ve Araştırma Merkezleri temsilcisi ve Koordinatörlük temsilcisinden oluşur.

3.      Komisyon gerekli gördüğü takdirde komisyon üyesi olmayan kişilerin de yer alabileceği alt komisyonlar ve danışma kurulları oluşturulabilir.

4.      Komisyon, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşit olması durumunda başkanın oyu doğrultusunda karar alınır.

Toplantı Zamanı

MADDE 6

Toplumsal Katkı Komisyonu yılda en az 2 kez olmak üzere toplanır. Rektörün çağrısı ile her zaman toplanır.

Komisyon Üyeliğinin Süresi ve Sona Ermesi

MADDE 7

1.      Toplumsal Katkı Komisyonu üyelerinin görev süreleri üç yıldır.

2.      Görev süresi sona eren üyeler Rektör tarafından tekrar görevlendirilebilir.

3.      Gerek görüldüğünde Toplumsal Katkı Komisyonu üyeleri süreleri dolmadan Rektör tarafından görevlerinden alınabilirler.

4.      Toplumsal Katkı Komisyonundan ayrılan üyenin yerine en geç bir ay içinde yeni üyenin görevlendirmesi yapılır.

Toplumsal Katkı Komisyonunun Görev ve Sorumlulukları

MADDE 8

Komisyonun görev ve sorumlulukları şunlardır:

1.      Üniversitenin stratejik planı, hedefleri ve toplumsal katkı politikası doğrultusunda ve Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde, Kalite Komisyonu ile iş birliği halinde toplumsal katkı faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamak.

2.      Toplumsal katkı faaliyetlerini yürüten birimlerin etkin ve verimli çalışmasını sağlamak üzere görev tanımları ve iş akışlarının uyumlaştırılmasını sağlamak.

3.      Üniversitenin toplumsal katkı faaliyetlerinin yürütebilmesi için gerekli olan uygun nitelik ve nicelikte fiziki, teknik, insan gücü ve mali kaynakların belirlenmesi, izlenmesi, değerlendirilmesini yapmak ve bu kaynakların etkin bir şekilde kullanılması sürecine katkıda bulunmak.

4.      Toplumsal katkı yönetim süreçlerinde iç ve dış paydaşlarla olan iletişime destek olmak, üniversitenin toplumsal katkı politikasının ve hedeflerinin değişen koşullara göre güncellenmesi için iç ve dış paydaşlarla etkileşim içinde olmak.

5.      Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü’nün hazırladığı raporlar doğrultusunda toplumsal katkı yönetim süreçlerinin etkinliği ve başarısını verilere dayalı olarak Kalite Komisyonu ile iş birliği halinde izlemek, iyileştirme faaliyetlerini belirlemek ve sonuçların raporlanmasını sağlamak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Toplumsal Katkı Komisyonunun Çalışma Organları

Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü

MADDE 9

1.      Toplumsal Katkı Koordinatörü görevini, Üniversitenin Kalite Koordinatörü yürütür. İş yükünün dengeli bir şekilde dağıtılması ve verimliliğin arttırılması amacıyla, ihtiyaç duyulması halinde, Toplumsal Katkı Komisyonu tarafından başka bir kişi Koordinatör olarak görevlendirilebilir.

2.      Koordinatörlük, Rektör tarafından görevlendirilecek bir Rektör Yardımcısına bağlı olarak faaliyet gösterir. Rektör Yardımcısı; Koordinatör ve Koordinatörlük alt çalışma birimlerini gerektiğinde toplantıya çağırabilir.

Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları

MADDE 10

Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün görev ve sorumlulukları şunlardır:

1.      Gündemindeki konuları Yükseköğretim Kalite Kurulu usul ve esasları ile Üniversitenin toplumsal katkı politikası doğrultusunda incelemek, değerlendirmek ve Toplumsal Katkı Komisyonuna raporlamak.

2.      Birim Temsilcilerini yılda en az 2 kez toplantıya çağırarak planladıkları toplumsal katkı faaliyetlerinin programını ve hedeflenen faaliyetin hayata geçirilemediği durumlarda alternatif planlarını sunmalarını istemek, Birim Temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunmak.

3.      Toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında Kütüphane Direktörlüğü, Bilimsel Araştırma Projesi Komisyonu, Engelsiz MEF Birimi, Profesyonel Gelişim Koordinatörlüğü gibi birimler ile iş birliğini yürütmek.

4.      Birim Temsilcileri aracılığıyla toplanan veriler ile ilgili toplumsal katkı faaliyetlerini Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirip  ölçülebilir veriler haline getirerek, veri analiz raporları ile performans gösterge grafiklerini hazırlamak ve Toplumsal Katkı Komisyonuna sunmak.

5.      Hazırlanan veri analiz raporları ve performans gösterge grafikleri doğrultusunda iyileştirmeye açık alanları saptamak, bu alanlarda yapılacak olan iyileştirmeler için planla, uygula, kontrol et ve önlem al (PUKÖ) süreçlerini planlamak ve Toplumsal Katkı Komisyonuna sunmak.

6.      Toplumsal Katkı Komisyonu tarafından karar altına alınan iyileştirme faaliyetlerinin Birim Temsilcileri aracılığıyla ilgili akademik ve idari birimlere iletilmesini sağlamak.

7.      Birim Temsilcileri aracılığıyla ilgili akademik ve idari birimlerden gelen iyileştirme faaliyetlerine ilişkin raporlar doğrultusunda toplumsal katkı izleme ve değerlendirme raporunu yazmak ve kurumsal iç değerlendirme raporuna katkı sunmak amacıyla Toplumsal Katkı Komisyonu gözetiminde Kalite Komisyonuna sunmak.

Birim Temsilcileri

MADDE 11

Birim Temsilcileri; toplumsal katkı faaliyetleri kapsamında üniversite birimlerinde en az 1 (bir) kişi, akademik birimlerde dekan/müdür ve Koordinatörlüğün talebi halinde ise idari birimlerde ilgili birimin sorumlusu/başkanı tarafından, veri akışını ve iletişimi sağlamak üzere toplumsal katkı faaliyet temsilcisi olarak görevlendirilir.

Birim Temsilcilerinin Görev ve Sorumlulukları

MADDE 12

Birim Temsilcilerinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

1.      Üniversitede, toplumsal katkı ile ilgili gerçekleşen tüm faaliyetlerle ilgili veri ve raporları birimlerden, istenilen şekilde ve zamanında toplamak.

2.      Koordinatörlük tarafından iyileştirme alanı olarak Komisyona sunulan ve kalite iyileştirme çalışması olarak planlanan faaliyetleri ilgili birimlere iletmek.

3.      Süregelen faaliyetler hakkında ilgili birim ve Koordinatörlük arasında iletişimi sağlamak.

4.      Koordinatörlük tarafından verilen toplumsal katkı ile ilgili diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Diğer Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 13

Bu Yönergede hüküm bulunmayan durumlarda Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 14

Bu Yönerge, Senato tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 15

Bu Yönergenin hükümleri Rektör tarafından yürütülür.

logo
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No. 4 34396 Sarıyer - İstanbul
Created by Digitexa & Aduket