BİRİNCİ BÖLÜM
AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK ve TANIMLAR
AMAÇ
Madde 1 – (1) Bu yönergenin amacı, MEF Üniversitesi öğrencilerinin MEF Üniversitesi’nden veya diğer yükseköğretim kurumlarından alıp başarılı oldukları derslerin transfer, intibak ve MEF Üniversitesi’ndeki derslerden muafiyet esaslarını belirlemektir.
KAPSAM
Madde 2 – (1) Bu yönerge MEF Üniversitesi öğrencilerinin, önceki üniversite kayıtlarında alıp başarılı oldukları derslerin transfer ve intibakları ile MEF Üniversitesi’ndeki derslerden muafiyetleriyle ilgili işlemlerini kapsar.
DAYANAK
Madde 3 – (1) Bu yönerge, Yükseköğretim Kurulu’nun 24.04.2010 tarih ve 27561 sayılı Yükseköğretim Kurumları’nda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ile MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.
TANIMLAR
Madde 4 – (1) Yönergede geçen;
a) Üniversite: MEF Üniversitesi’ni,
b) Birim: Üniversiteye bağlı fakülte dekanlıkları, yüksekokul müdürlüklerini,
c) Yönetim kurulu: Üniversite, fakülte ve yüksekokul yönetim kurullarını,
d) Komisyon: İlgili akademik birimin transfer, muafiyet ve intibak komisyonunu,
e) Öğrenci İşleri Direktörlüğü: MEF Üniversitesi’nin öğrencilerinin tüm kayıt işlerini yürütmekle görevli birimini,
f) Genel Not Ortalaması (GNO): Öğrencinin bölümüne girişinden itibaren aldığı derslerin tümü dikkate alınarak elde edilir. Öğrencinin tekrar ettiği dersler olması halinde, o derslerden alınan en son not, önceki notlar yerine genel not ortalamasına dahil edilir. Gerek yarıyıl gerekse genel not ortalamaları virgülden sonra iki hane olarak hesaplanır; ilgili notta virgülden sonraki üçüncü hane 5 veya daha fazla oluğunda yukarıya, 4 veya daha az olduğunda aşağıya yuvarlanır.
g) Müfredat: Öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmek için tamamlanması gerekli olan, Senato tarafından onaylanmış; zorunlu ve seçmeli ders, staj ve uygulamaları ve onların AKTS değerlerini,
h) Muafiyet: Daha önce alınmış ve başarılı olarak tamamlanmış olan ders/derslerin yerine, AKTS ve ders içeriklerine göre müfredatta bulunan ders/derslerin eşdeğerliğinin kabul edilmesi durumu,
i) İntibak İşlemi: Üniversiteye kayıt hakkı kazanan öğrencilerin daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan alıp başardığı ve muaf sayıldığı derslere göre devam edecekleri yarıyıl/yılı belirleme işlemini,
j) Transfer: Daha önce alınmış ve başarılı olarak tamamlanmış olan ders/derslerin, bu derslerin kredi ve notlarının MEF Üniversitesi not dökümüne geçirilmesi,
k) AKTS: Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemini,
l) YÖK: Yükseköğretim Kurulu’nu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR ve İŞLEYİŞ
BAŞVURU
Madde 5 – (1) Transfer, muafiyet ve intibak başvuruları, üniversiteye eğitim öğretim başlamadan önce akademik takvimde belirtilen tarihlerde, elektronik başvuru formu ile yapılır.
(2) Transfer ve muafiyet talebinde bulunan öğrenciler, başvuru formlarında daha önce alıp başarılı olduğu derslerin hangilerini transfer etmek istediklerini formda belirtir. Başvuru formuna öğrenci daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumundan aldığı aşağıdaki belgeleri eklemelidir:
a) Onaylı ders içerikleri veya üniversitelerin ders içeriklerini yayınladıkları sayfa linki,
b) Not dökümü (transkript),
c) Üniversitenin YÖK tanınma belgesi (Yurtdışı üniversitelerden alınan derslerin transfer ve muafiyet başvurularında).
(3) İlgili belgeler elektronik başvuru formuna eklenmediğinde başvuru değerlendirmeye alınmaz.
(4) Önlisans programlarında alınan dersler için (dikey geçiş sınavı ile yerleşen öğrenciler hariç olmak üzere) lisans programlarının zorunlu derslerine transfer başvurusu yapılamaz.
(5) Uzaktan öğretim ve açık öğretim programlarından alınan derslerden YÖK zorunlu dersleri kapsamındaki Türkçe I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II dersleri hariç olmak üzere transfer başvurusu yapılamaz.
TRANSFER, MUAFİYET ve İNTİBAK SÜRECİ
Madde 6 – (1) Transfer, muafiyet ve intibak işlemlerinin yapılmasında aşağıdaki süreç izlenir:
a) Transfer ve muafiyet başvuruları ile intibak işlemleri, ilgili akademik birimin intibak komisyonu tarafından değerlendirilir.
b) Komisyon; transfer, muafiyet talepleri ve intibak işlemlerini bu yönergeye ve bu yönergede hüküm bulunmayan haller için Üniversite Senatosunun kararları ve ilgili fakülte yönetim kurulu kararlarına göre inceler ve sonuçlandırır.
c) Komisyon, her öğrenci için ayrı ayrı olmak üzere tutanak şeklinde bir eşdeğerlik çizelgesi hazırlar.
d) Komisyon kararları birim yönetim kurulunda değerlendirilerek 5 iş günü içinde karara bağlanır. Alınan kararda transfer edilen derslerin adları, kodları, kredisi ve başarı notları ile muaf tutulan zorunlu derslerin kodları ve muaf tutulan seçmeli derslerin havuz adları tabloda açık bir şekilde belirtilir.
e) Birim tarafından, yönetim kurulu kararı Öğrenci İşleri Direktörlüğü’ne en geç 3 iş günü içinde bildirilir.
f) Öğrenci İşleri Direktörlüğü yönetim kurulu kararında iletilen muafiyetleri 3 iş günü içinde öğrencinin kaydına işler ve öğrenciye bilgi verir.
g) Öğrenci, notlar işlendikten sonra birim yönetim kurulu kararına 3 iş günü içinde birime yazılı dilekçe vererek itiraz edebilir. İtiraz, komisyon tarafından değerlendirilir ve 5 iş günü içinde öğrenciye yazılı cevap verilir.
TRANSFER, MUAFİYET ve İNTİBAK ile İLGİLİ ESASLAR
Madde 7 – (1) Transfer, muafiyet ve intibak işlemleri aşağıdaki esaslara göre yapılır:
a) Bir dersin bir diğer derse intibak ettirilmesinde öğrenme kazanımlarının yeterince uyumlu olması esastır.
b) Ders adları aynı olmamakla beraber muafiyet koşulunu yerine getiren dersler intibak ettirilebilir.
c) Zorunlu dersler seçmeli, seçmeli dersler zorunlu ders olarak intibak ettirilebilir.
d) Öğrenim kazanımları ve kredilerine bakılarak birden fazla ders, bir derse eşdeğer sayılabilir veya bir ders birden fazla derse sayılabilir.
e) Muaf edilecek derslerin kredi toplamı en fazla transfer edilen derslerin kredi toplamı kadar olabilir.
f) Ders muafiyeti sonucunda öğrencinin slot/slotları tamamlanmış olsa da eksik kredi/kredilerin olması durumunda eksik kredi/kredilerin tamamlatılması gerektiği, muafiyet kararında belirtilir.
g) YÖK Zorunlu Dersleri kapsamındaki Türkçe I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II dersleri, kredilerine bakılmaksızın eşdeğer sayılır.
h) İngilizce eğitim verilen programlarda Türkçe I ve II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I ve II derslerine ek olarak, en fazla 10 AKTS’ye kadar Türkçe dilinde alınmış ders transferi yapılabilir. Türkçe ve İngilizce dışındaki dillerde alınmış derslerin transfer işlemleri fakülte yönetim kurullarınca belirlenir.
i) Özel öğrencilik statüsünde alınan derslerin daha sonra sayılabilmesi için, derslerin transfer başvurusuna esas transkriptte görünüyor olması gereklidir.
j) Bitirme projesi dersleri için muafiyet başvurusu kabul edilmez.
k) Staj dersinden muafiyet talebi değerlendirilirken komisyon, öğrencinin yaptığı stajın içeriği, süresi, aldığı not ve değerlendirmelere göre karar verir. Bu değerlendirme için öğrenciden staj belgeleri talep edilir.
l) Öğrencilerin hangi sınıfa intibak ettirilecekleri, muaf sayıldığı derslerin AKTS toplamına göre belirlenir;
Muaf Tutulan AKTS |
İntibak Sınıfı |
0-59 |
1. Sınıf |
60-119 |
2. Sınıf |
120-179 |
3. Sınıf |
180 ve üzeri |
4. Sınıf |
m) Öğrencinin muaf sayılacağı derslerin toplam AKTS’si, ilgili program müfredatındaki derslerin toplam AKTS miktarının %75’ini geçemez. Muaf olunabilecek derslerin AKTS toplamı %75’den fazla ise notu en yüksek olan derslerden başlanarak muafiyet çizelgesi oluşturulur. Bu hüküm, Yükseköğretim Kurumları’nda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek Madde 1 ile yatay geçiş yapan öğrencilere uygulanmaz.
n) Transfer edilen derslerin notları, GNO hesaplamasında değerlendirmeye katılır. Notu sayısal veya harf olarak belirtilmemiş sadece başarılı olduğu belirtilen dersler için S notu verilir.
o) Yatay geçişler dışında, normal öğrenim ve azami öğrenim sürelerinin hesaplanmasında MEF Üniversitesi’ne kayıt olunan yarıyıl esas alınır.
p) Yatay geçişle gelen öğrencilerin normal öğrenim ve azami öğrenim süreleri Yükseköğretim Kurumları’nda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğe göre belirlenir.
q) Transfer edilen ders veya derslerin notları, 100’lük sistemden YÖK’ün 100’lük sistem not karşılık tablosuna göre; farklı bir harf notu sistemden, katsayıya göre MEF Üniversitesi harf notlarına çevrilir. Eğer notu, MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 31. Maddesi’nde yer alan harf notları katsayı tablosuna göre iki notun tam arasına denk gelirse öğrencinin lehine olacak şekilde bir üst harf notuna yuvarlanır.
HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER
Madde 8 – (1) Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu, Üniversite Senatosunun kararları ve ilgili Fakülte Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
YÜRÜRLÜK
Madde 9 – (1) Bu yönerge Senatonun onayladığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.
YÜRÜTME
Madde 10 – (1) Bu Yönerge Üniversite Rektörü tarafından yürütülür.
*Üniversitemiz Senatosu’nun 09.12.2024 tarih ve 2024/113 sayılı toplantısında kabul edilmiştir.