Amaç ve Kapsam
MADDE - 1
Bu Yönergenin amacı; MEF Üniversitesi fakülteleri bünyesinde yer alan lisans programlarına, yurt dışından öğrenci kabulüne ilişkin esasları düzenlemektir. Bu Yönerge, MEF Üniversitesi lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabulünde kullanılacak kontenjanlara, başvuru, kabul ve değerlendirme ile kayıtlara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE - 2
Bu Yönerge, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45’inci (Değişik madde: 30/03/2012-6287 S.K./14.md.) ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun Ek 114’ üncü maddesi ile Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 21/01/2010 tarihli toplantısında kabul edilen ve çeşitli toplantılarında bazı maddeleri değiştirilen ve en son Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 13/02/2013 tarihli toplantısında bazı maddelerinde değişiklik yapılan “Yurtdışından Öğrenci Kabulüne İlişkin Esaslar”a dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE - 3
Fakülte: MEF Üniversitesi fakülteleri
İngilizce Dil Hazırlık Sınıfı: MEF Üniversitesi İngilizce Dil Hazırlık Sınıfı
Mütevelli Heyeti: MEF Üniversitesi Mütevelli Heyeti
ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi
ÖSYS: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi
Rektör: MEF Üniversitesi Rektörü
Senato: MEF Üniversitesi Senatosu
TOEFL: Test of English as a Foreign Language sınavı
TÖMER: Türkçe Öğretim Merkezi
Üniversite: MEF Üniversitesi
Üniversite Yönetim Kurulu: MEF Üniversitesi Yönetim Kurulu
Uluslararası Ofis: MEF Üniversitesi Uluslararası Ofis
Kontenjanlar ve Öğrenci Kabulü
MADDE - 4
Lisans programlarının her biri için yurt dışından kabul edilecek öğrenci kontenjanı, Senato kararı Mütevelli Heyeti onayı ile belirlenir, Yükseköğretim Kurulu onayı ile kesinleşir.
Yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları, bir önceki yıl ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan programların kontenjanlarının yarısını geçmeyecek şekilde belirlenir. Yeni açılacak programlar için öğrenci kabul kontenjanı o yıl için önerilecek ÖSYS kontenjanı dikkate alınarak belirlenir.
Başvuru koşullarını taşıyan adayların kabulü, belirlenen kontenjanlar dahilinde, ilgili programları kapsayan ve Rektör tarafından oluşturulan Kabul Komisyonunun önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
Kabul edilen adaylara tahsis edilecek bursların kapsam, koşul ve kontenjanları, her akademik yıl için, Mütevelli Heyeti tarafından belirlenir; burs tahsisi ilgili fakülte yönetim kurulu önerisi ve Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile yapılır.
Programa başvuru olmaması veya kontenjanın dolmaması halinde, dolmayan veya başvuru olmayan kontenjanlar, kontenjan belirme sınırlarını asmamak şartıyla aktarılabilir.
Başvuru Koşulları
MADDE - 5
1. Adayların, başvuru sırasında, lise son sınıfta kayıtlı veya mezun durumda bulunmaları gerekir. Yurt dışında öğrenim görülen liseler tarafından verilen diplomaların Türk liselerinden alınan diplomalara denk olması koşulu aranır.
2. Lise son sınıfta kayıtlı olmaları ya da veya mezun durumda bulunmaları koşuluyla, durumları aşağıda açıklanan adaylar başvuru yapabilirler:
a) Yabancı uyruklu olanlar,
b) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.)
c) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenlerin/bu durumdaki çift uyruklular
d) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
e) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar,
Durumları aşağıda açıklanan adaylar başvuru yapamazlar:
a) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanlar
b) KKTC uyruklu olanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucunu sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç)
c) Doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkede tamamlayanlar / ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki Türk okullarında tamamlayanlar hariç)
d) Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluları (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucunu sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç)
e) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimleri gören T.C. uyruklu olan veya doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar
3. Adayların, aşağıdaki sonuçlardan herhangi birini sağlamaları koşuluyla başvuruları kabul edilir.
a) Ulusal ve uluslararası lise diplomaları, bitirme sınavları ve yükseköğretime giriş sınavları ile ilgili EK-1’de belirtilen koşullardan herhangi birini sağlamak
b) MEF Üniversitesi Yurt Dışından Lisans Programlarına Öğrenci Kabulü Sınavından kabul için gereken asgari puanı almak
4. Üniversiteye giriş sınavı statüsünde bulunan sınavların geçerlik süreleri, sınav sonuçlarının alınmasından itibaren iki yıldır. Lise bitirme sınavı statüsünde bulunan sınavların ise geçerlik sürelerinde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
5. Lisans programlarının her biri için bu sınavlardan hangilerinin geçerli olacağı ve belirtilen en az puanlardan az olmamak koşuluyla alınması gereken asgari puanlar ilgili fakülte önerisi üzerine Senato kararıyla belirlenir.
MEF Üniversitesi Yurt Dışından Lisans Programlarına Öğrenci Kabulü Sınavı
MADDE - 6
MEF Üniversitesi Yurt Dışından Lisans Programlarına Öğrenci Kabulü Sınavı ile sınav takvimi, sınavın yapılacağı yer, sınava girecek adaylar, sınavların değerlendirilmesi, kabul için alınması gereken asgari puanlar gibi yöntemler, ilgili fakülte önerisi üzerine Senato kararıyla belirlenir. Bu sınavın geçerlik süresi iki yıldır.
Başvuru, Değerlendirme ve Kabul
MADDE - 7
1. Adaylar başvurularını, akademik takvimde ilan edilen başvuru tarihlerinde, aşağıda belirtilen başvuru belgeleriyle birlikte, Uluslararası Ofise yaparlar.
a. Eksiksiz ve doğru olarak dijital ortamda doldurulmuş fotoğraflı başvuru formu
b. Mezun ise, lise diplomasının veya yeni tarihli mezuniyet belgesinin kopyası; mezun değil ise, öğrenci belgesi
c. Lise öğreniminde aldığı bütün dersleri ve notlarını gösteren not döküm belgesi
d. Üniversite tarafından kabul edilen sonuç belgelerinden herhangi birinin kopyası (varsa)
e. İngilizce yeterliğe ilişkin Üniversitece kabul edilen belgelerden herhangi birinin kopyası (varsa)
f. Resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu Pasaport sayfanın kopyası
g. Türkçe yeterlilik belgesi (bazı bölümler)
2. Öğrenim dili %30 İngilizce olan programlara başvuran adayların, Türkçe yeterlik düzeyleri, aşağıdaki koşullara göre belirlenir.
a. MEF Üniversitesi Yurt Dışından Lisans Programlarına Öğrenci Kabulü Türkçe sınavından 100 üzerinden asgari 65 puan almış olmak
b. TÖMER’den asgari B1 (Orta Türkçe) düzeyinde puan almış olmak
3. Başvuru belgeleri, Türkçe veya İngilizce dışındaki dillerde ise, orijinallerinin kopyaları dışında ayrıca Türkçe veya İngilizce dilinde usule uygun onaylı tercümeleri de sunulmalıdır.
4. Başvuru koşullarını taşımayan, başvuru için gerekli bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak süresi içinde sağlayamayan adayların başvuruları işleme alınmaz. Başvuru süreci tamamlandıktan sonra başvuru bilgi ve belgelerinde değişiklik veya eklentiler yapılamaz.
5. Başvuru belgeleri Üniversite tarafından saklanır ve değerlendirme sonucu ne olursa olsun adaylara iade edilmez.
6. Adayların, başvuru sırasında sunduğu bilgi ve belgeleri doğrulaması istenebilir veya Üniversite bu bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırabilir. Bilgi ve belgelerinde herhangi bir tutarsızlık olduğu tespit edilen adayın, programa kabul edilmiş olsa dahi kabul kararı iptal edilir, Üniversiteye kaydı yapılmış olsa dahi kaydı iptal edilir.
7. Adaylar, başvuru bilgi ve belgeleri üzerinden yapılacak ön değerlendirme sonucunda, gerekli görüldüğü takdirde, mülakat için davet edilebilir. Mülakatlar, Üniversitenin kampüsünde yapılabileceği gibi Üniversitenin belirleyeceği farklı yerlerde de yapılabilir. Davet edildiği halde mülakata katılmayan adayların başvuruları işleme alınmaz.
8. Başvurular, ilgili programları kapsayan ve Rektör tarafından oluşturulan Kabul Komisyonu tarafından değerlendirilir. Değerlendirmede adayların sınav sonuçları, lise diploma not ortalamaları, ders başarıları, İngilizce ve/veya Türkçe yeterlik düzeyleri ve mülakat sonuçları dikkate alınır. Kabul Komisyonunun adayların kabulüne ilişkin önerileri, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
Sonuçların Bildirimi, Kayıt Niyeti ve Kayda Davet
MADDE - 8
Başvuru değerlendirme sonucu, adayın başvuru sırasında Üniversiteye bildirdiği e-posta adresine mail gönderilerek veya başka uygun bir yöntemle adaya bildirilir. Kabul edilen adayların belirtilen tarihe kadar kayıt niyetlerini bildirmeleri gereklidir.
Belirtilen süre içinde kayıt niyetini bildirmeyen veya kayıt niyeti olumsuz olan adayların yerine, varsa yedek listedeki adaylara kabul bildirimi yapılır.
Kayıt niyeti olumlu adayların, usule uygun şekilde ve zamanında ön ödemeyi yapmaları gereklidir. Ön ödemeyi yapan adaya, öğrenim vizesi işlemleri için gerekli olan tavsiye ve resmi kabul mektupları gönderilir. Ön ödeme yapılan tutar, güz dönemi öğrenim ücretinden mahsup edilir. Ön ödeme yaptığı halde, kesin kayıt işlemlerini tamamlamayan adaya ön ödeme ücreti iade edilmez.
Yurt dışından gelecek öğrencilerin maddi imkanlarının ülkemizde yüksek öğretimlerini sürdürmeye imkan sağlamasını temin etmek amacıyla, Üniversite kayıt niyeti olumlu adaylardan, munzam maddi bir güvence isteyebilir.
Üniversiteye Kayıt
MADDE - 9
1. Kabul edilen adaylar, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde, aşağıdaki belgeler ile birlikte Üniversiteye şahsen gelerek, Öğrenci Hizmetleri aracılığıyla kayıt yaptırırlar.
a. Lise diplomasının aslı veya usule uygun şekilde onaylanmış sureti. Yurt dışından alınan lise diplomaları için ek olarak lise diplomasının Türk liselerinden alınan diplomalara denk olduğunu gösteren ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan veya ülkelerindeki Türkiye Büyükelçiliği'nden alınabilecek lise denklik belgesinin aslı;
b. Başvuru sırasında sunulan sonuç belgesinin aslı;
c. Başvuru sırasında İngilizce yeterliğe ilişkin sunulan sonuç belgesinin aslı;
d. Pasaportta resim ve kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ile öğrenim vizesinin bulunduğu sayfanın usule uygun onaylı kopyası;
e. Ödemekle yükümlü olunan dönem öğrenim ücretlerinin ödendiğine dair dekont veya belge;
f. T.C. veya KKTC uyruklu olmayan adaylar için sağlık sigortasının kopyası;
g. 4 adet vesikalık fotoğraf (her birinin arkasına ad ve soyadı yazılmış, 4.5 cm x 6 cm boyutunda, son altı ay içinde, kişiyi kolayca tanıtacak şekilde çekilmiş).
2. Üniversite, kayıt için gerekli belgelerde değişikler yapabilir.
İngilizce Yeterlik
MADDE - 10
1. Adayların, İngilizce yeterlikleri MEF Üniversitesi İngilizce Düzey Belirleme ve Yeterlik Sınavları ile ölçülür. Sınavlardan başarılı olmak için alınması gereken asgari puanlar, Senato tarafından belirlenir.
2. Durumları aşağıda açıklanan adaylar, MEF Üniversitesi İngilizce Düzey Belirleme ve Yeterlik Sınavlarından muaf olurlar.
a. En az son üç yılında, İngilizce dilinin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği eğitim kurumlarında öğrenim görüp, ortaöğretimini bu kurumlardan mezun olarak tamamlayanlar;
b. İngilizce dilinin anadil olarak konuşulduğu ülkelerde yabancıların yükseköğrenim görebilmeleri için aranan asgari İngilizce dil seviyesinin tespiti amacına yönelik olarak yapılan TOEFL gibi sınavlar ile ÖSYM tarafından yapılan ve YÖK tarafından bu sınavlarla eşdeğerliği kabul edilen ÜDS gibi yabancı dil sınavlarından en fazla üç yıl olmak koşuluyla kendi geçerlik süreleri içinde alınmış sınav sonucuna sahip olanlar (yeterlik için alınması gereken asgari puanlar ve geçerlik süreleri Senato tarafından belirlenir);
c. Son iki yıl içinde MEF Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavından başarılı olanlar veya MEF Üniversitesi İngilizce Dil Hazırlık Sınıfı başarı ile tamamlamış olanlar;
MEF Üniversitesi İngilizce Düzey Belirleme ve Yeterlik Sınavlarından yeterli başarıyı sağlayanlar ve bu sınavlardan muaf olanlar doğrudan lisans öğrenimlerine başlarlar. Diğerleri İngilizce Dil Hazırlık Sınıfında öğrenim görürler.
Öğrenim Vizesi
MADDE - 11
1. Yabancı uyruklu adaylara gönderilen kayda davet mektubunda, Üniversiteye kayıt için öğrenim vizesi koşulu ile ilgili bilgiler yer alır. Mektubun ekinde, ayrıca, T.C. Büyükelçilik Konsolosluk Şubesine hitaben yazılmış ve aday için öğrenim vizesi istek mektubu gönderilir. Bu vize, Türkiye'ye giriş yapmak ve üniversiteye kayıt yaptırmak için gereklidir.
2. Öğrenim vizesi, adayın ülkesinde bulunan veya en yakın T.C. Büyükelçilik Konsolosluk Şubeleri veya T.C. Başkonsolosluklarından öğrenci tarafından alınır. Öğrenim vizesi ile ilgili işlemleri yürütmekten ve bu işlemler ile ilgili oluşabilecek tüm maliyetleri karşılamaktan adayların kendileri sorumludur.
3. Durumları aşağıda açıklanan yabancı uyruklu adaylar, öğrenim vizesi almadan da Üniversiteye kayıt yaptırabilirler. Adaylar, kayıtlar sırasında, durumlarını kanıtlayan belgelerin usule uygun onaylı kopyalarını Üniversiteye teslim etmelidirler.
a. Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığından Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının aldığı 5203 sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar;
b. Diplomatik pasaportu olanlar;
c. Anne veya babasının Türkiye'de çalışma ve en az bir yıl süreyle geçerli ikamet izni bulunanlar;
d. Orta veya yükseköğretimini Türkiye’de tamamlamış olup, ikamet süresinin bitiminden itibaren bir yıldan fazla geçmemiş olanlar;
e. Geçerlik süresi dolmamış, en az bir yıl süreli, ikamet tezkeresine sahip olanlar.
Öğrenim Amaçlı İkamet Tezkeresi
MADDE - 12
1. Öğrenim vizesi ile yeni kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler;
a. Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten en geç bir ay içinde öğrenim amaçlı ikamet tezkeresi almakla;
b. İstanbul dışından alınan ikamet tezkeresi olan öğrenciler, Üniversiteye kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra, ikamet dosyalarını diğer ilden İstanbul'a taşımakla;
c. öğrenime devam eden öğrenciler, ikamet tezkerelerinde belirtilen sürenin sona ermesinden itibaren on beş gün içinde ikametlerini uzatmakla;
d. ikamet tezkerelerini kaybeden öğrenciler, bu durumlarını derhal İl Emniyet Müdürlüğüne bildirmekle ve on beş gün içinde yenisini almakla yükümlüdürler.
2. İkamet tezkeresi ile ilgili işlemleri yürütmekten ve bu işlemler ile ilgili oluşabilecek tüm masrafları karşılamaktan öğrencilerin kendileri sorumludur.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE - 13
Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu, Senato, Üniversite Yönetim Kurulu ve ilgili fakülte yönetim kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE - 14
Bu Yönerge, Yükseköğretim Kurulunun onayı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE - 15
Bu Yönerge hükümlerini MEF Üniversitesi Rektörü yürütür.
EK-1: Başvuru için “Sınav veya Lise Bitirme Belgelerinin Asgari Başarı Şartları” Listesi