Kayıp ve Buluntu Eşya Yönergesi

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç̧, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

Amaç

MADDE 1- Bu Yönergenin amacı; MEF Üniversitesi içerisinde bulunan kayıp ve buluntu eşyalar hakkında izlenecek esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2- Bu Yönerge, MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü içerisinde bulunan kayıp ve buluntu eşyalar ile ilgili yapılacak işlemleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3- Bu Yönerge, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 769, 770 ve 771’inci maddeleri ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 7/h bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4-Bu Yönergede geçen;

Güvenlik Birimi: Teslim edilen kayıp ve buluntu eşyanın kayıt, muhafaza, duyuru, sahibine iade, imha ve diğer ilgili işlemlerini gerçekleştiren birimi,

Kayıp ve Buluntu Eşya: MEF Üniversitesi Maslak yerleşkesi ve binalarının içinde bulunarak Güvenlik Birimine teslim edilen, para, ziynet eşyası ve kıymetli evrakı, malzemeyi,

Kayıp ve Buluntu Eşya Tutanağı: Buluntu eşyayı teslim alan güvenlik personelinin tanzim edeceği, 2 nüshadan oluşan, tarihli ve buluntu eşya kayıtlarını içerir tutanağı, İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Eşyanın Teslim Alınması, Muhafazası, Teslim Edilmesi, Görev ve Sorumluluk
 

Kayıp ve Buluntu Eşyanın Teslim Alınması

MADDE 5-

a)      Kayıp ve buluntu eşya, Güvenlik Birimi görevlilerince tutanak tutulmak suretiyle teslim alınır.

b)      Kayıp ve buluntu eşyayı teslim alan Güvenlik Birimi personeli iki nüshadan oluşan Kayıp ve Buluntu Eşya Tutanağı tanzim eder. Eşyayı bulan kişinin bilgileri, eşyanın nerede ve hangi tarih ve saatte bulunduğu tutanağa eklenir. Tutanağı eşyayı bulan, teslim eden kişi ve teslim alan Güvenlik görevlisi imzalar. Tutanağın aslı Güvenlik Biriminde kalır, ikinci nüshası kayıp eşyayı bulan kişiye verilir.

c)      Güvenlik Birimi personeli dışında kayıp eşyayı kimse teslim alamaz.

d)      Çok değerli kayıp ve buluntu eşya kolluk kuvvetine de bildirilir.

Kayıp ve Buluntu Eşyanın Muhafazası

MADDE 6-

a)      Kayıp ve buluntu eşya bulunduğu tarih itibariyle beş yıl İdari İşler Direktörlüğü tarafından muhafaza edilir.

b)      Beş yılın bitiminin ilk Temmuz ayında ayıklama, teslim ve satış̧ işlemleri yapılır.

c)      Teslim alınan kayıp ve buluntu eşyanın kokucu, çabuk bozulabilir nitelik taşıması, insan ve çevre sağlığına zarar verici olması, kapladığı alan ile taşıdığı maddi değer dikkate alınarak, muhafaza edilmeye uygun olmadığının MEF Üniversitesi Genel Sekreterliğince oluşturulacak üç kişilik komisyon tarafından tespit edilmesi halinde komisyon tarafından tutanak tutularak imha edilir.

d)      Maddi değeri olan ancak muhafazası aşırı gider gerektiren buluntu mal bir yıl saklandıktan sonra satılabilir. Satış̧ bedeli bulunan malın yerine geçer ve beş yıl sonunda sahibi ortaya çıkmaz ise satış̧ bedeli Üniversite adına gelir olarak kaydedilir. Satılan malın bedeli dört yıl muhasebe bölümünce emanete alınır.

e)      Hırsızlık, gasp ve diğer adli olaylara konu olduğu anlaşılan kayıp eşyalar Kayıp ve Buluntu Eşya Tutanağı hazırlandıktan sonra kolluk kuvvetine bilgi verilir.

f)       Kayıp ve buluntu eşyadan sahibinin adı, adres, telefon gibi kişisel bilgilerinin anlaşılması durumunda, İnsan Kaynakları ile Öğrenci İsleri Direktörlüğünden de yardım alınarak, ilgili kişi Güvenlik Birimi personelince öncelikle telefon yoluyla haberdar edilir, Üniversite İdari İşler Direktörlüğü tarafından kişinin kayıtlı elektronik posta adresine mail gönderilir ve kişiye ulaşılamaz ise kişinin Üniversite ilgili birimlerine bildirdiği ikametgâh adresine iadeli taahhütlü yazı yazılarak kişinin en kısa zamanda eşyasını alması gerektiği bildirilir.

g)      Sahibi çıkmayan paralar bulunduğu gün Üniversite İdari İşler Direktörlüğü’ne tutanak ile teslim edilir ve beş yılın sonunda sahibi çıkmaz ise Üniversite adına gelir kaydedilir.

h)      Beş yıl içerisinde sahibi bulunmayan değerli ziynet eşyaları, MEF Üniversitesi Rektörü onayı ile kuyumcu esnafında Türk Lirası olarak bozdurulmak suretiyle elde edilen Türk lirası para Mali İşler Direktörlüğüne tutanakla teslim edilerek Üniversite adına gelir kaydedilir.

i)       Noter kağıdı, vekaletname, nüfus ve aile cüzdanı, sürücü belgesi, araç ruhsatı, pasaport, tapu ve benzeri belgeler bir ay muhafaza edilir. Sahiplerine bildirilen veya sahibine ulaşılamayan bu tür belgeler, bir ay içerisinde sahibi tarafından alınmadığı takdirde ilgili kurumlara yazı ile gönderilir.

j)       Beş yıl içerisinde sahibi tarafından alınmayan kayıp ve buluntu eşyalar için öncelikle Sosyal Yardım Kurumlarına veya kamuya yararlı statüye sahip derneklere haber verilir, almak istemeleri halinde bedelsiz verilir. Bu durum Kayıp ve Buluntu Eşya Tutanağında belirtilir.

k)      Beş yıl içerisinde sahibi tarafından alınmayan ve Sosyal Yardım Kurumları veya kamuya yararlı statüye sahip dernekler tarafından da alınmayan kayıp ve buluntu eşyalar Üniversite Genel Sekreterince oluşturulacak 3 kişilik komisyon tarafından her yıl temmuz ayında satılarak geliri Üniversite Mali İşler Direktörlüğü ilgili birimine teslim edilir.

Kayıp ve Buluntu Eşyanın Teslim Edilmesi

MADDE 7- 

a)      Yapılan incelemede, kayıp ve buluntu eşyanın sahibi olduğu anlaşılan kişiye, eşya sahsın açık kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri alınmak suretiyle malzemesini tam ve sağlam olarak teslim aldığını kendi el yazısı ile yazdırılarak imza karşılığı teslim edilir.

b)      Buluntu malın muhafazası için bir harcama yapıldı ise bu bedel buluntu malın malikinden tahsil edilir.

Güvenlik Biriminin Görev ve Sorumluluk

MADDE 8-

Güvenlik Birimi personelinin görevleri şunlardır;

a)      Getirilen kayıp ve buluntu eşyayı teslim almak,

b)      Kayıp ve Buluntu Eşya Tutanağı düzenlemek,

c)      Eşyayı uygun şekilde muhafaza ederek, Güvenlik Birimi Amirine teslim etmek.

d)      Güvenlik Birimine gelen her türlü eşya, para, kıymetli evrak ve ziynet eşyalarının teslim alınıp muhafazasından Güvenlik Birimi personeli sorumludur.

e)      Bu esaslara göre işlem yapılmaması nedeniyle meydana gelecek zararlar için ilgilisine rü’cu edilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller

MADDE 9-

a)      Bu Yönergede hüküm bulunmayan hususlarda genel hükümlere göre Rektörlük onayı ile işlem yapılır.

b)      Halen Güvenlik biriminde bulunan buluntu malzeme ve eşyalarda bu yönerge hükümleri çerçevesinde işlem yapılır.

Yürürlük

MADE 10- Bu Yönerge, MEF Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11- Bu Yönerge, MEF Üniversitesi Rektörü tarafından yürütülür.

logo
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No. 4 34396 Sarıyer - İstanbul
Created by Digitexa & Aduket