Engelsiz MEF Birimi Çalışma Usul ve Esasları

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam , Dayanak

MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Engelsiz MEF Birimi’nin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Kapsam:
MADDE 2-
Bu Yönerge hükümleri, MEF Üniversitesi’nde öğrenim gören ve herhangi bir engeli nedeniyle özel ihtiyaçları bulunan öğrencilere yönelik olarak yapılandırılacak olan Engelsiz MEF Biriminin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.

Dayanak:
MADDE 3
– Bu Yönerge, 01.07.2005 tarihli ve 5378 sayılı, “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 15. maddesi çerçevesinde, 14.08.2010 gün ve 27672 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma Koordinasyon Yönetmeliği”nin 11. ve 12. maddelerine göre hazırlanmıştır.

Tanımlar:
MADDE 4 -
Bu yönergede geçen;

Üniversite: MEF Üniversitesini,

Birim: MEF Üniversitesi’nde öğrenim gören ve herhangi bir engeli nedeniyle özel ihtiyaçları bulunan öğrencilere yönelik olarak yapılandırılacak olan Engelsiz Öğrenci Birimini,

Engelli: Yönetmeliğin 4(c) bendinde belirtilen “özürlü” terimi yerine kullanılmaktadır. İlgili maddede özürlü öğrenci, “Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan yükseköğrenim öğrencisi” olarak tanımlanmaktadır.

Genel Sekreter: MEF Üniversitesi Genel Sekreteri,

Rektörlük: MEF Üniversitesi Rektörlüğünü,

Rektör Yardımcısı: MEF Üniversitesi Rektörü tarafından önerilip Üniversite Yönetim Kurulu tarafından Engelsiz MEF Birimine başkanlık yapmak üzere görevlendirilen Rektör Yardımcısını ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Engelsiz MEF Biriminin Görevleri

MADDE 5– Birim, MEF Üniversitesi’nde öğrenim gören engelli öğrencilerin Üniversitedeki olanaklara ve hizmetlere eşit erişimlerini sağlamaya ve gelişimlerini destekleyen engelsiz bir ortam oluşturmaya yönelik çalışmalar yapar. Bu kapsamda, aşağıdaki görev, faaliyet ve gerekli görülen ilgili  çalışmaları yürütür:

a. MEF Üniversitesini kazanan ve kayıt yaptıran öğrencileri kayıtlar sırasında belirlemek. Engelli öğrencisi olan  Bölümlerdeki öğretim elemanlarını öğrencinin kısıtları, gereksinimi olan fiziksel, akademik ve sosyal destekler hakkında bilgilendirmek.

b. Üniversitedeki yükseköğrenim programlarına kaydı yapılan engelli öğrencilerin öğrenimlerini sürdürdükleri sırada ortaya çıkması muhtemel olan ihtiyaçlarını karşılamak, karşılaşabilecekleri güçlükleri belirlemek ve bu güçlükleri ortadan kaldırmak ya da en aza indirgemek için düzenleme önerilerinde bulunmak ve  yapılan  düzenlemeleri  izlemek, değerlendirmek.

c.   Birimin Fakülte/Enstitü/Yüksekokul Koordinatörlerinin katılımıyla, Bölüm öğretim üyeleri ve Üniversitenin diğer ilgili idari birimleri ile işbirliği yaparak engelli öğrencilere gereksinim duydukları öğrenme-öğretim desteğinin verilmesi konusunda gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak. Bu kapsamda, engelli öğrencilere, gereksinim duydukları özel ders materyallerinin hazırlanması, araç ve gereç temininin sağlanması konularında gerekli desteği vermek.

d.  Engelli öğrencilerin, engelsiz öğrencilerle eşit bir şekilde ölçme ve değerlendirilmelerinin yapılması için; öğrencilerin kısıtından kaynaklanan ihtiyaçları dikkate alarak, bütün sınav, ödev ve proje sunumlarında ilgili yer, zaman, materyal, refakatçi, okuyucu sağlanması gibi  gereklilikleri belirlemek ve bunlara ilişkin düzenlemeleri yapmak.

e.  Öğrencilere ve öğretim elemanlarına yönelik olarak engelli öğrencilerin sorunları ve çözüm yolları hakkında yayın faaliyetinde bulunmak. Öğrencilere, öğretim elemanlarına ve idari personele, engelleri kaldırmak için, gereken düzenlemeleri anlatan, bilgi veren doküman hazırlamak. Konferans–panel-sempozyum gibi etkinlikler düzenleyerek bilinç ve duyarlılık seviyesini  arttırmak.

f.   Üniversitede  öğrencilere destek veren diğer birimlerle (Sağlık merkezi, Rehberlik Merkezi, Öğrenci Kulüpleri) yakın işbirliği içinde çalışmak.

g.   Engelsiz MEF Biriminin faaliyet alanına giren konularda, konunun ilgililerine yönelik yayın, doküman ve bilgilerin yer aldığı, Üniversitede öğrenim gören engelli öğrencilerin sorunlarını ve isteklerini dile getirmelerine olanak sağlayan bir web sitesi oluşturmak.

h.  İstihdam olanaklarına ve mesleklere ilişkin bilgilendirme yapan kitap ve kitapçıklar çıkartılmasını ve bunların engelli öğrencilere ulaştırılmasını sağlamak.

i.   Yukarıda sayılan konularda projeler ve etkinlikler yapmak. Birimin aldığı kararların, ve belirlediği stratejilerin uygulanmasını denetlemek.

j.  Her bahar yarıyılının sonunda, yıllık faaliyet raporu hazırlamak. Bir sonraki akademik yıl için bütçe  ve plan tasarısını  Rektörlük makamına sunmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Engelsiz MEF Biriminin İdari Yapılanması ve Çalışma Usul ve Esasları

İdari Yapılanma:
MADDE 6-  
Engelsiz MEF Birimi, bir Rektör Yardımcısına bağlı olarak görev yapar.

MADDE 7–Engelsiz MEF Biriminin Yönetim organları: Birim Başkanı, Engelsiz MEF Birimi Fakülte/Enstitü/Yüksekokul Temsilcileri , Engelli Öğrenci temsilcisi ve Birim Yönetim Kuruludur.

(1) Birim Başkanı: Tercihen birimin çalışma alanları konusunda uzmanlığa sahip ve/veya bu konuda gönüllülük esasına göre çalışmış olan üniversite personeli arasından, Rektör tarafından 3 yıl süre ile görevlendirilir. Birim Başkanı, birden fazla kez görevlendirilebilir.

Engelsiz MEF Birimi Başkanı;

a.  Birimin temsilcisi ve Birim Yönetim Kurulu Başkanıdır.

b. Yönetim kurulunu toplantıya çağırır ve kurula başkanlık eder.

c.  Birimin amacına uygun olarak çalışmasından  sorumludur.

d. Her yıl Birimin yıllık çalışma raporunun, bir sonraki yılın çalışma programı taslağının ve bütçe teklifinin hazırlanmasını ve Yönetim Kuruluna sunulmasını sağlar.

MADDE 8– Engelsiz MEF Birimi Fakülte/Enstitü/Yüksekokul Temsilcisi, Birim ile Fakülteler/Enstitüler/Yüksekokullar arasında işbirliğinin sağlanması için her fakülte, enstitü ve Yüksek Okul’ dan bir öğretim elemanı, Fakülte/Enstitü/Yüksekokul Temsilcisi olarak Fakülte Dekanı/Enstitü Müdürü/Yüksekokul Müdürü tarafından 3 yıl süre ile görevlendirilir.

MADDE 9 (1) Birim Yönetim Kurulu aşağıdaki üyelerden oluşur:

a.    Engelsiz MEF Birimi Başkanı

b.    Üniversitede, rehberlik, psikoloji, eğitim ve diğer ilgili alanlarda çalışan 1 akademik veya idari personel

c.    Engelsiz MEF Birimi Temsilcisi olarak atanmış olan  Fakülte/Enstitü/Yüksekokul  Temsilcilerinin arasından seçilen  2 öğretim elemanı

d.    Birim Başkanı’nın önereceği Engelli öğrenci temsilcisi

(2) Yönetim Kurulu üyeleri, Engelsiz MEF Birimine başkanlık yapmak üzere görevlendirilen Rektör Yardımcısı tarafından 3 yıl için görevlendirilir. Yönetim Kurulu üyeleri süreleri dolduğunda tekrar görevlendirilebilirler.

(3) Yönetim Kurulu her akademik dönemin başında ve sonunda olmak üzere en az iki kez toplanır. Gerektiğinde Birim Başkanının çağrısı ile olağanüstü toplanır.

(4) Yılda bir kez, önceki yılın faaliyet raporunun değerlendirilmesi, yeni çalışma programının oluşturulması ve bütçelendirilmesi konularında çalışmak üzere, genişletilmiş bir yönetim kurulu toplantısı yapılır. Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısına; İlgili Rektör Yardımcısı, MEF Üniversitesi Genel Sekreteri, Engelsiz MEF Birimi Fakülte/Enstitü/Yüksekokul Temsilcilerinin tümü ve davet edilmesinde yarar görülen akademik ve idari personel de katılır. Bu toplantılara  Rektör Yardımcısı ve/veya Genel Sekreter  başkanlık eder.

Çalışma Usul ve Esasları:
Madde 10 –
Birim her yarı yıl bir kez zorunlu olarak engelli öğrencilerle bizzat görüşme ve durum değerlendirmesi yapar. Bu  değerlendirilmeyi raporlayarak ilgili Rektör Yardımcısına sunar. Engelsiz MEF Birimi, ihtiyaç duyması halinde;

a.       Engelli öğrenci sayısının doğrudan iletişimi zorlaştıracak şekilde artması halinde “Engelli öğrenci temsilcisi” seçilmesini isteyebilir. Bu takdirde engelli öğrenciler, Engelsiz MEF Birimi üyeleriyle, kendi aralarında seçtikleri temsilci aracılığıyla temasa geçerler.

b.       Her öğrencinin zorunlu ve ivedi durumlarda Engelsiz MEF Birimine ya da danışmana doğrudan doğruya başvurma hakkı vardır.

Karar Nisabı:
Madde 11-
Engelsiz MEF Birimi oy çokluğuyla karar alır.

Çeşitli Hükümler:
Madde 12 -
Bu yönergede bulunmayan hususlar ve özel durumlar hakkında karar vermeye Engelsiz MEF Birimi yetkilidir.

Yürürlükve Yürütme

Madde 13 - Üniversite Senatosunun 10 Haziran 2015 tarihli toplantısında kabul edilmiş olup bu tarihte yürürlüğe girer.

Madde  14 - Bu yönerge hükümlerini MEF Üniversitesi Rektörü yürütür.

logo
Huzur Mah. Maslak Ayazağa Cad. No. 4 34396 Sarıyer - İstanbul