Amaç ve Kapsam
MADDE 1
Bu yönerge, kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılabilecek MEF Üniversitesinde Önlisans, Lisans ve Lisansüstü düzeylerde öğrenim gören öğrencilerin sayılarının belirlenmesi, öğrencilerin seçimi, işe başlatılması, haftalık çalışma süreleri ile diğer hususları belirlemek amacıyla düzenlemiştir.
Dayanak
MADDE 2
Bu yönerge "Yükseköğretim Kurumları Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Usul ve Esasları"na dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 3
Bu yönergede geçen,
Üniversite: MEF Üniversitesini,
Rektör: MEF üniversitesi Rektörünü
Öğrenci İşleri Direktörlüğü: MEF Üniversitesi Öğrenci İşleri Direktörlüğünü
Öğrenci: MEF Üniversitesi Önlisans, Lisans ve Lisansüstü Öğrencileri'ni,
Birim: MEF Üniversitesi Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu, Hazırlık Okulu ve İdari Birimleri'ni,
Asistan Öğrenci: Kısmi zamanlı olarak geçici işlerde çalıştırılan ve işçi sayılmayan öğrenciyi,
SGK: Sosyal Güvenlik Kurumunu
ifade eder.
Asistan Öğrenci sayılarının belirlenmesi
MADDE 4
Birimler, ihtiyaç duydukları asistan öğrenci sayılarını çalıştırma gerekçeleri, çalıştırılacak işin niteliği ve çalıştırılacak öğrencilerde aranan şartları Eylül ayı başına kadar MEF Üniversitesi Mali İşler ve İnsan Kaynakları Direktörlüğüne bildirirler. Birimlerde çalıştırılacak olan asistan öğrenci sayıları Rektörlükçe belirlenir.
Duyuru
MADDE 5
Asistan öğrenci ihtiyacı, Öğrenci İşleri Direktörlüğünce Eylül ayı sonuna kadar e-mail ile öğrencilere duyurulur. Duyuruda, hangi birimlerde ve ne tür işlerde kaç kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı, çalıştırılacak işin niteliği, çalıştırılacak öğrencilerde aranan şartlar, çalışma süreleri ve çalışma karşılığı ödenecek ücret, başvuru için gerekli belgeler, başvuru yeri ve tarihi açıkça belirtilir.
Asistan öğrencilerde aranacak şartlar
MADDE 6
Aşağıda belirtilen şartları taşıyan öğrenciler, MEF Üniversitesinde asistan öğrenci olarak geçici işlerde çalıştırılabilir:
Tezsiz yüksek lisans ve özel öğrenci hariç olmak üzere MEF Üniversitesine kayıtlı öğrenci olup, genel not ortalaması en az 2.00 olan ön lisans ve lisans öğrencisi, en az 3.00 olan yüksek lisans öğrencisi olmak,
Hazırlık sınıfı öğrencileri,
Disiplin cezası almamış olmak,
Çalıştırılacak iş için yeterli bilgi, beceri ve yeteneğe sahip olmak,
Kayıt donduran öğrenci ve yabancı uyruklu öğrenci olmamak,
Normal eğitim-öğretim süresi içerisinde öğrenim görüyor olmak,
Yetim maaşı ve nafaka dışında, asgari ücret düzeyinde gelire sahip olmamak,
Deprem, sel gibi doğal afetlerden zarar gördüğünü, şehit ve gazi çocuğu olduğunu belgeleyen öğrenciler ile engelli öğrencilerden normal eğitim-öğretim süresi içinde okuyor olmak, yabancı uyruklu öğrenci olmamak ve disiplin cezası almamış olmak dışında yukarıdaki şartlar aranmaz.
Öğrencilerin seçimi ve onaya sunulması
MADDE 7
Asistan öğrenciler; bu Yönergenin 6 ncı maddesindeki şartları taşıyıp taşımadıkları, çalıştırılacakları işe beceri ve yetenekleri açısından uygunlukları, haftalık ders programının çalışacakları işe uygunluğu gibi hususlar yönünden Öğrenci İşleri Direktörlüğü tarafından değerlendirilerek belirlenir (Öncelik ÖSYM burslu öğrencilere tanınır) ve çalıştırılacakların listesi Rektörün onayına sunulur. Rektör tarafından onaylanan liste birimlerin ilan panolarında duyurulur.
Sözleşme yapılması
MADDE 8
Asistan Öğrenciler ile Rektörlük arasında “Öğrenci Asistanı Çalıştırma Sözleşmesi” imzalanır.
Asistan Öğrenci ile yapılan sözleşme, sözleşme üzerinde bildirilen tarihte her hangi bir bildirim yapılmaksızın kendiliğinden sona erer. Rektörlük gerektiğinde süresi dolmadan sözleşmeyi feshedebilir.
Asistan Öğrenci ile yapılan sözleşme, öğrencinin talep etmesi durumunda ve Birimin ve Rektörlüğün uygun görmesi ile yenilenebilir.
Günlük, haftalık iş süresi, idari ve mali hükümler ve işe devam zorunluluğu
MADDE 9
Asistan Öğrencinin çalışma süresi haftada en çok 15 saat ve ayda en çok 60 saattir.
Çalışma süresinin haftanın günlerine dağılımı, işin başlama ve bitim saatleri birim yöneticilerince belirlenir.
Kanunlarda milli bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışılmaması esas olmakla birlikte, hafta sonu, gece ve resmi tatil günlerinde açık olan birimlerde işin gerektirdiği durumlarda asistan öğrenci, birim yöneticisinin isteği üzerine bu günlerde çalışmak zorundadır.
Asistan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek ücret, 4857 sayılı İş Kanunu gereğince 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş olan günlük brüt asgari ücretin dörtte birini geçmemek üzere, üniversite yönetim kurulu tarafından belirlenir.
Asistan öğrenciler, belirlenen iş saatlerinde işinin başında olmakla yükümlüdür ve iş saatleri bitmeden izinsiz olarak işyerinden ayrılamazlar.
Asistan öğrenciler, bu çalışmalarından dolayı işçi olarak kabul edilemez.
Asistan öğrenciler, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve hakkında sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. Asistan öğrencilerin sigortalılık ve sigortalılığının sona ermesine ilişkin bildirimleri istihdam edildikleri birim tarafından yapılır. Staj müracaatı yapanlar ya da mezun olan öğrencilerin Asistan öğrenciliklerinin sonlandırılması için ilgili birimler İnsan Kaynaklarına bildirir.
İş tanımı ve iş değişikliği
MADDE 10
Asistan öğrencinin yapacağı iş ve işlemler, çalıştığı birim tarafından önceden tanımlanarak belirlenir ve hazırlanan çalışma planı öğrenciye bildirilir.
Birim yöneticileri gerek gördüğünde asistan öğrencilerin birimde iş değişikliğini yapabilir. Ancak asistan öğrenciler birimlerde temizlik, taşıma vb. gibi ağır işlerde çalıştırılamazlar.
İşe devam zorunluluğu
MADDE 11
Asistan öğrenciler, belirlenen iş saatlerinde işinin başında olmakla yükümlüdür ve iş saatleri bitmeden izinsiz olarak işyerinden ayrılamazlar.
Asistan öğrenciler, izin taleplerini bağlı oldukları birim yöneticilerine yazılı olarak bildirirler. Raporlu oldukları durumları da e-posta ile iletirler. İletilen raporları ilgili birimler Mali İşler ve İnsan Kaynakları Direktörlüğü’ne bildirir.
Birim Sorumluları ve Birimlerce Doldurulacak Formlar
MADDE 12
Her birim, asistan öğrencilerle ilgili iş ve işlemleri yapmak üzere bir birim sorumlusu belirleyerek, ismini Eylül ayı başında Öğrenci İşleri Direktörlüğüne bildirir.
Birimler her çalışma ayının sonunda, aylık çalışma saatlerini belirten formunu (EK1) doldurarak Mali İşler ve İnsan Kaynakları Direktörlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
Asistan Öğrencilerin Davranış, Görev ve Sorumlulukları
MADDE 13
Asistan öğrenciler, çalıştığı birimin itibarını ve saygınlığını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulunamaz.
Asistan öğrenciler, amirleriyle ve çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerde saygılı olmak, işlerini tarafsızlıkla, tam ve zamanında yapmakla yükümlüdür.
Asistan öğrenciler, kendilerine verilen görevleri ilgili mevzuat esasları ve amirleri tarafından verilen talimatlar doğrultusunda yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
Asistan öğrenciler, işyerinde belirlenmiş bulunan çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına, yönetmelik, genelge, talimat gibi düzenlemelere uymak zorundadır.
Asistan öğrenciler işlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Üniversite malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak zorundadır.
Yürürlülük
MADDE 14
Bu yönerge MEF Üniversitesi Senatosu'nca kabul edildiği ..................... tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 15
Bu yönergeyi MEF Üniversitesi Rektörü yürütür.
MEF ÜNİVERSİTESİ
Asistan Öğrenci Sözleşmesi
Öğrencinin
Adı soyadı:
Fakültesi/Bölümü:
Öğrenci Numarası:
Telefon Numarası:
E-mail Adresi:
ÇALIŞMA YERİ: .......................Fakültesi/Birimi sınırları içindeki gösterilen yerler
YAPILACAK İŞ: .........................................
SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : Bu sözleşme, ...../...../........ tarihinde başlamış olup, ...../...../........ tarihinde her hangi bir bildirim yapılmaksızın kendiliğinden sona erer. MEF Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı gerektiğinde süresi dolmadan da sözleşmeyi feshedebilir.
İŞE BAŞLAMA TARİHİ: ......./ ......./...............
ÇALIŞMA SÜRELERİ: Haftalık çalışma süresi en çok 15 saattir (Ayda 60 saati geçemez).
ÜCRET: Asistan Öğrencinin saat ücreti ............TL dir (aylık 60 saat karşılığı ........... TL). Öğrencinin ücreti kural olarak kendisine ödenir.
Asistan öğrenci, görevindeki makine, alet ve teçhizatı usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayı, görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşmamayı, kendisine teslim edilmemiş makine, alet ve edevatı kullanmamayı taahhüt eder.
Asistan öğrenci, kendisine görevinde kullanılmak üzere teslim edilen malzeme, araç ve gereçleri Üniversite dışına çıkarmamayı, amacı dışında kullanmamayı taahhüt eder.
MEF ÜNİVERSİTESİ ADINA
ÖĞRENCİ
Adı soyadı:
İmzası:
Tarih: