Sık Sorulan Sorular

Başvurular

Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına ücretleri ne kadardır?
Ücret bilgilerini "Lisansüstü Başvuru" menüsünden bilgi alabilirsiniz.

Henüz lisans programından mezun olmadım. Başvuru yapabilir miyim? Not ortalamasına ne girmeliyim?
Başvuru yapabilirsiniz. Ancak kayıt sürecinde mezuniyet belgenizi ibraz etmeniz gerekir. Not ortalaması kısmına tahmini genel not ortalaması girmemeli, mevcut transkriptinizdeki güncel not ortalamanızı girmeli ve bu transkriptinizi kayıtta ibraz etmelisiniz.

ALES, e-YDS, YDS, YÖKDİL vb sınavlara girmedim, daha sonra girip yeterli puanı alacağımı taahhüt ederek şartlı başvuru yapabilir miyim?
Başvuru yapabilirsiniz. Ancak kayıt sürecinde ALES, e-YDS, YDS, YÖKDİL vb geçerli sınav sonuç belgenizi ibraz etmeniz gerekir.

YDS, e-YDS, YÖKDİL, KPDS, TOEFL IELTS vb sınavları kaç yıl geçerlidir?
YDS, e-YDS, YÖKDİL, KPDS: Sınav sonuç tarihinden itibaren 5 yıl geçerlidir.
TOEFL: İlgili belgenin başvuru tarihinden en çok 2 yıl önce alınmış olması gerekmektedir.
IELTS: Kabul edilmemektedir.

ALES kaç yıl için geçerlidir?
ALES sınavının geçerlilik süresi sonuç tarihinden itibaren 5 yıldır.

Enstitünüzde yabancı dil hazırlık eğitimi var mı?
Lisansüstü programlarda yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmamaktadır.

Bahar döneminde başvuru kabul ediyor musunuz?
Bahar döneminde başvuru alınmaktadır. Başvuru alan programlar ilgili programın web sayfasında belirtilmektedir.

Tezli yüksek lisans programlarının süresi ne kadardır?
Tezli yüksek lisans programının süresi YÖK’ün Lisansüstü eğitim-öğretim çerçeve Yönetmeliği’nin 7. Maddesi aşağıda belirtilmiştir.
Süre
Madde7 - (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

Tezsiz yüksek lisans programlarının süresi ne kadardır?
Tezsiz yüksek lisans programının süresi YÖK’ün Lisansüstü eğitim-öğretim çerçeve Yönetmeliği’nin 12. Maddesi aşağıda belirtilmiştir.
Süre
MADDE 12 – (1) Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. 

Doktora programlarının süresi ne kadardır?
Doktora programının süresi YÖK’ün Lisansüstü eğitim-öğretim çerçeve Yönetmeliği’nin 17. Maddesi aşağıda belirtilmiştir.
Süre
MADDE 17 – (1) Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl olup azami tamamlama süresi on iki yarıyıl; lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl olup azami tamamlama süresi on dört yarıyıldır.

Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarına başvuru kriterleri nelerdir?
Başvuru kriterleri ilgili lisansüstü programların başvuru kriterleri için ilgili programın web sitesinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. 

Enstitünüze nasıl ve ne zaman başvuruda bulunabilirim?
Başvuru tarihleri ve koşulları ilgili lisansüstü programlarının web sitesinden ilan edilmektedir. Belirtilen tarih aralığında, internet üzerinden online başvuru formu ile ön kayıt başvurusu yapılır. Posta yoluyla yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır.

Kayıt İşlemleri

Kesin kayıt hakkı kazandım. Nelere dikkat etmeliyim?
Adaylar, başvurdukları ilgili lisansüstü programına kesin kayıt hakkı kazandıklarında, kayıtlarının yapılabilmesi için daha önce herhangi bir eşdeğer programda kayıtları varsa o programdan kayıtlarını sildirmeleri gerekmektedir.  Kayıt hakkı kazanan adaylar, belirtilen tarihlerde kesin kayıtlarını tamamlamalıdırlar. Adaylar kayıt için belirtilen evrakları Öğrenci İşlerine ileterek kayıtlarını başlatabilirler. Adaylar belgelerini Öğrenci İşleri ile paylaştıktan sonra Mali İşler ile görüşerek ödeme işlemlerini başlatmalıdır. Ödeme işlemleri tamamlandıktan sonra Öğrenci İşlerine bilgi vermeleri durumunda kayıt işlemleri tamamlanacaktır. Adaylar her iki departman ile iletişim halinde olmalıdır.

Ders Kayıt/Kayıt Yenileme/Ders Muafiyet İşlemleri

Ders saatlerimizi mağdur olmamak adına kendimiz belirleyebilir miyiz?
Ders programları Program Koordinatörlükleri tarafından tarafından belirlendiği için değiştirilemez.

Şifremi unuttum/Sisteme giriş yapamıyorum. Ne yapmam lazım?
e-mail ve OIS şifre ve giriş sorunları için students@mef.edu.tr
Blackboard şifre ve giriş sorunları için bbsupport@mef.edu.tr

Ders kaydı nasıl yapılır?
Ders kayıt işlemleri akademik takvimde belirtilen süreler içerisinde OIS (Öğrenci Bilgi Sistemi) üzerinden öğrenci tarafından yapılır. Ders kaydınızın tamamlanıp tamamlanmadığını transkriptinizi kontrol ederek öğrenebilirsiniz. Detaylı bilgi için linkten ders kayıt tutorial' ını inceleyebilirsiniz.

OIS üzerinden ders kaydını yapamıyorum, ne yapabilirim?
Herhangi bir problem olması durumunda Öğrenci İşleri (students@mef.edu.tr) ile iletişime geçebilirsiniz.

Özel öğrenci statüsünde veya daha önceki lisansüstü programlarda aldığım dersleri saydırmak istiyorum ne yapmam gerekiyor?
Özel öğrenci statüsünde veya daha önceki lisansüstü programlarda almış olduğunuz dersler için transfer talebi Enstitünün yayımladığı tarih aralığında dönem başlangıcında yapılır. Onaylı not belgesi, ders içeriği ve online form ile başvuru yapabilirsiniz.
Ders transfer talebi onaylanan ve transfer edilen derslerinizi OIS üzerinde slotlar bölümünden takip edebilirsiniz. 

Kaç kredilik ders almam lazım?
Alınacak ders ve kredi sayısı ilgili lisansüstü programın müfredat yapısına göre değişiklik göstermektedir. İlgili bilim dalının müfredatına bakılması gerekmektedir. Bunun için OIS üzerinden slotlar bölümünü kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

Tezli/Tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarının derslerinin ne zaman yapıldığını nasıl öğrenebiliriz?
İlgili lisansüstü programların web sitesinde bulunan “Program İçeriği” bölümünden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ders programı ve derslikleri nerede bulabilirim?
Kayıt yaptırdığınız derslerin programını OIS üzerinden görebilirsiniz.

Ders kaydı yapmazsam ne olur?
Ders kaydı yapmak öğrencilerin sorumluluğundandır. Ders kaydı yapmayan öğrenciler ilgili dönemde açılan derslere giremez ve dönem süresi azami sürelerinden düşmektedir.

Tezli ve tezsiz yüksek lisansta ders geçme notu kaçtır?
Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için yüksek lisansta başarı harf notu en az C’dir.

Başarısız olduğum dersi tekrar alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz.
Zorunlu dersten başarısız olan öğrenci aynı dersi tekrar alabilir. Seçmeli dersten başarısızlık durumunda ise aynı dersi veya farklı bir ders tekrar alınır.

Ders döneminde tez alabilir miyim?
Tez aşamasına derslerini ve seminer dersini tamamlayan ve GNO 3.00 olan öğrenciler başlayabilir. En erken üçüncü yarıyıldan itibaren tez aşamasına geçilebilir.

Danışman Atama ve Konu Belirleme

Lisansüstü öğrencilerin danışman atama işlemleri ne zaman yapılır?
Tezli yüksek lisans programında
 her öğrenci Üniversitenin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç birinci yarıyılın sonuna kadar,
Tezsiz yüksek lisans programında, her öğrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danışmanlık yapacak bir öğretim üyesini veya Senato tarafından belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir öğretim görevlisini en geç birinci yarıyılın sonuna kadar,
Doktora programında, her öğrenci için Üniversitenin kadrosunda bulunan bir tez danışmanını en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar,
OIS üzerinden seçer. İlgili danışman ve Program Koordinatörü onayı sonrası danışman atama işlemleri tamamlanır. 

Tezli yüksek lisans programında tez konusu belirleme işlemleri ne zaman yapılır?
Öğrenci tez danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar OIS üzerinden Enstitüye önerir. Tez danışmanı ve tez konusu Enstitü Yönetim Kurulu onayıyla en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar kesinleşir.

Danışman değişikliği yapabilir miyim?
Danışman değişikliği talep eden öğrenci, Enstitü web sitesinde “Formlar” sekmesinde yer alan “Danışman Değişikliği Talep Formu” ile başvuru yapar. İmzaları tamamlanan formu Enstitüye iletir.

Öğrencilik İşlemleri

Kayıt dondurmak istiyorum, bunun için ne yapmam gerekiyor?
Kayıt dondurmak için ilgili yarıyıl ya da dönem başında kayıt dondurma formunu doldurmalısınız.

Öğrenci Kimlik kartlarımızı nereden, ne zaman ve nasıl alacağız?
Öğrenci kimlik kartları, kesin kayıttan sonra çıkar ve Öğrenci İşleri’nden teslim alınabilir.

Öğrenci kimlik kartları evlere teslim ediliyor mu?
Hayır, şahsen almanız gerekmektedir.

Öğrenci Belgesi ve transkript nasıl alabilirim?
Öğrenci Belgesi ve transkript Öğrenci İşleri tarafından verilmektedir. students@mef.edu.tr adresine mail atarak talepte bulunabilirsiniz. Bunun yanı sıra, E-Devlet sisteminden de şifrenizle girip öğrenci belgesi alabilirsiniz (www.turkiye.gov.tr). E-devlet üzerinden alınan öğrenci belgeleri Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 12.07.2018 tarih ve E-53785 sayılı yazısı gereğince tüm resmi kurumlarda geçerlidir.

Öğrenci İşleri nerede?
Öğrenci İşleri Maslak Kampüsü A Blok 2. Kattadır.

Tecil işlemlerim yapıldı mı? (Erkek öğrenciler için)
Tecil İşlemleri 27.08.2018 tarihi itibarıyla YÖKSİS üzeriden otomatik yapılmaktadır. Enstitümüz herhangi bir tecil işlemi yapmamaktadır. Detaylı bilgi için Öğrenci İşlerini arayabilirsiniz. 

Diplomam çıktı mı?
Diploma verilecek öğrencilerin listeleri Enstitümüz tarafından hazırlandıktan sonra Öğrenci İşlerine gönderilir. Öğrenci İşleri tarafından diplomalar hazırlandıktan sonra Enstitümüz tarafından imza ve mühür işlemleri yapıldıktan sonra Öğrenci İşleri tarafından mezunlarımıza bilgi verilir ve dağıtımı yapılır. Bu nedenle kesin bir tarih verilememektedir.

Diplomamı benim yerime başkası alabilir mi?
Diploma mezun olan kişiye bizzat kendisi başvurduğunda verilir. Diploma kıymetli evrak kategorisine girdiği için başkasının alabilmesi için o kişiye noterden vekâletname vermeniz gerekir. Bu konudaki önemli nokta ise, vekâletnamenin genel bir vekâletname olmaması, üniversiteden diploma almaya yönelik bir vekâlet olmasıdır.